Foto: www.wikipedia.org

Francuska, Nemačka, Belgija, Velika Britanija i Poljska sastavile su zajedničku izjavu ali nisu uspele da ubede ostale članice Saveta bezbednosti UN da usvoje tekst o turskoj ofanzivi na severu Sirije, naveli su isti izvori.

U tom tekstu se između ostalog izražava „duboka“ zabrinutost zbog ofanzive, ali ona nije osuđena.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji se nalazi u Kopenhagenu, takođe je izrazio duboku zabrinutost zbog eskalacije nasilja na severoistoku Sirije.

Tursko ministarstvo odbrane je danas saopštilo da je 174 „terorista neutralisano“ u dosadašnjem toku vojne operacije u Siriji, misleći pod tim na borce sirijskih Kurda.

Ministarstvo je na Tviteru navelo da u taj broj ulazi i 19 navodnih boraca ubijenih u bombardovanju skloništa kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) u gradu Ras al-Ajn.

Iznete cifre nisu mogle biti nezavisno proverene.

Turska smatra YPG terorističkom organizacijom povezanom s kurdskim pobunjenicima u Turskoj i juče je pokrenula novu ofanzivu protiv njih pravdajući to nacionalnom bezbednošću.

Stoltenberg pozvao Tursku na uzdržanost

Foto: FoNet/AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je pozvao Tursku da pokaže „uzdržanost“ u vojnoj operaciji u Siriji, i dodao da je zajednički neprijatelj u regionu i dalje Islamska država.

Stoltenberg je izbegao da direktno kritikuje tursku ofanzivu, ponovivši raniji poziv Ankari da „osigura da akcije u severnoj Siriji budu odmerene i proporcionalne i da se izbegne još ljudske patnje“.

On je takođe govorio o potrebi da se „i dalje stoji zajedno u zajedničkoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja“, Islamske države. Prema Stoltenbergu, iako je u toj borbi ostvaren ogroman napredak „mora se obezbediti da taj napredak bude održan“.

Generlani sekretar NATO je izjavu dao u Atini, posle sastanka sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Stoltenberg će sutra u Istanbulu razgovarati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

 

Povezani tekstovi