Evropska unija menja trgovinske sporazume 1Foto: Ljiljana Bukvić

Evropska komisija usvojila je paket predloga za veću trgovinsku razmenu Evropske unije (EU) i 20 susednih zemalja, među kojima su BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Severna Makedonija, u cilju bržeg oporavka od ekonomskih posledica pandemije kovid-19, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

„Moramo učiniti sve što možemo kako bismo olakšali trgovinsku i ekonomsku aktivnost između EU i naših suseda na evro-mediteranskom području i promovisali regionalnu integraciju“, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Gentiloni).

On je naglasio kako će izmene sporazuma pomoći državama kao što je Liban da se oporave i obnove, te će „u isto vreme podržati evropske kompanije u pristupu novim tržištima“, istakao je Đentiloni.

Evropska komija je podsetila da roba sa preferencijalnim poreklom ispunjava uslove za uvoz s nižim stopama carine ili čak nultom stopom, u zavisnosti od povlaštenog tarifnog tretmana.

Pravila o poreklu nužna su u bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer ona određuju koja roba može imati prednost od povlaštenog tretmana.

„Poreklo robe je ekonomska nacionalnost robe kojom se trguje“, rekao je Đentiloni.

Postupci porekla osiguravaju da carinske vlasti mogu proveriti poreklo robe i omogućiti kompanijama da dokažu poreklo svoje robe.

Kad se ispune svi potrebni zahtevi, roba s preferencijalnim poreklom ispunjava uslove za uvoz s nižim stopama carine ili čak nultom stopom, zavisno od povlašćenog tarifnog tretmana, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Predlozi Evropske komisije modernizovaće preferencijalne trgovinske sporazume sa 20 zemalja iz panevropsko-mediteranske regije (PEM).

Predlozima se dopunjavaju, pored balkanskih zemalja i bilateralni sporazumi EU sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim Ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanom, Gruzijom, Moldavijom, Ukrajinom, kao i posebno sa Palestinom.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Evropska unija menja trgovinske sporazume”

  1. CEFTA je ocigledno propala a Cadez/PKS sanja o nekom novom sporazumu. EU je pretekla sve i resila ovako. Ko ce onda da brine o lokalnom izvozu gde se svaka drzavica svada sa susedima i uvodi kaznene carine kad su kontingenti u EU povecani sa nultim carinama. Ali, naravno, samo kvalitet!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.