Evropski parlament proglasio Rusiju "državom sponzorom terorizama" 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Nakon „zločina koje je režim Vladimira Putina izvršio nad ukrajinskim civilima“, evroposlanici su priznali danas Rusiju kao državnog sponzora terorizma.

Parlament je danas usvojio rezoluciju o najnovijim dešavanjima u „brutalnom agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine“, stoji na sajtu Evropskog parlamenta.

Poslanici Evropskog parlamenta ističu da namerni napadi i zverstva koje su počinile ruske snage i njihovi zastupnici nad civilima u Ukrajini, uništavanje civilne infrastrukture i druga ozbiljna kršenja međunarodnog i humanitarnog prava predstavljaju akte terora i predstavljaju ratne zločine.

U svetlu ovoga, oni priznaju Rusiju kao državnog sponzora terorizma i kao državu koja „koristi sredstva terorizma“.

Potreban pravni okvir EU

Kako EU trenutno ne može zvanično da označi države kao sponzore terorizma, Parlament poziva EU i njene države članice da uspostave odgovarajući pravni okvir i razmotre dodavanje Rusije na takvu listu.

Ovo bi pokrenulo niz značajnih restriktivnih mera protiv Moskve i imalo duboke restriktivne implikacije na odnose EU sa Rusijom.

U međuvremenu, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju Savet da uključi rusku paravojnu organizaciju Vagner, 141. specijalni motorizovani puk, takođe poznat kao „Kadirovci“, i druge naoružane grupe, milicije i opunomoćenike koje finansira Rusija, na EU lista terorista.

Više izolujte Rusiju, završite rad na devetom paketu sankcija EU

Parlament poziva Evropsku uniju da dodatno izoluje Rusiju na međunarodnom planu, uključujući i kada je u pitanju članstvo Rusije u međunarodnim organizacijama i telima kao što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Poslanici Evropskog parlamenta takođe žele da se smanje diplomatske veze sa Rusijom, da se kontakti EU sa zvaničnim ruskim predstavnicima svedu na apsolutni minimum i da se zatvore i zabrane ruske državne institucije u EU koje šire propagandu širom sveta.

U pozadini eskalacije terorističkih akata Kremlja protiv ukrajinskih civila, rezolucija dalje poziva zemlje članice EU u Savetu da brzo završe svoj rad na devetom paketu sankcija Moskvi.

Poslanici Evropskog parlamenta takođe žele da zemlje EU aktivno sprečavaju, istražuju i krivično gone svako zaobilaženje aktuelnih sankcija i, zajedno sa Evropskom komisijom, razmotre moguće mere protiv zemalja koje pokušavaju da pomognu Rusiji da zaobiđe restriktivne mere koje su već uvedene.

Rezolucija je usvojena sa 494 glasa za, 58 protiv i 44 uzdržana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.