Evropski parlament zabranio konferenciju sa Pućdemonom 1Pućdemon Foto: Beta/AP - Markus Schreiber

„Postoji visok rizik da bi predloženi dogadjaj mogao da predstavlja pretnju održavanju javnom redu i miru unutar Parlamenta“, naveo je Tajani.

Nekoliko španskih poslalnika Evropskog parlamenta tražilo je juče da bude zabranjena konferencija sa Pućdemonom.

Evropski parlament „ne sme da primi nekoga ko izbegava špansko pravosudje i hvali se ponovljenim akcijama neposlušnosti prema naredbama i upozorenjima Ustavnog suda (Španije)“, navodi se u pismu španskih poslanika upućenom Tajaniju.

Konferencija je bila predvidjena u ponedeljak, a Pućdemon je trebalo da govori o sudjenju bivšim katalonskim separatistima koje je počelo ove nedelje. Pored Pućdemona, na konferenciji treba da se obrati njegov naslenik na čelu katalonske vlade Kim Tora.

Bivši lider Katalonije je pobegao u Belgiju kako bi izbegao sudsko gonjenje, nekoliko dana posle hapšenja nekoliko članova njegove smenjene regionalne vlade.

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu. Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Vlada tadašnjeg španskog premijera Marijana Rahoja je kao reakciju, suspendovala autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.