Evropski sud poništio sporazum EU-SAD o razmeni ličnih podataka 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Evropsko pravosuđe poništilo je danas ključni sporazum o razmeni ličnih podataka između EU i SAD, nazvan „Štit privatnosti“ (Privacy Shield) zbog rizika po bezbednost tih podataka.

Tu odluku je kao pobedu pozdravio austrijski advokat Maks Šrems (Max Schrems) koji se bori za zaštitu podataka i stoji iza tužbe protiv Fejsbuka.

On je na Tviteru podsetio da je još 2015. poništen sličan sporazum EU i SAD.

Evropski sud pravde ocenio je u odluci da „Štit privatnosti“ omogućava „mešanje u osnovna prava ljudi čiji se podaci dostavljaju“ SAD, jer američke vlasti mogu da imaju pristup tim podacima.

„Ova odluka stvara pravnu nesigurnost za hiljade malih i velikih kompanija sa obe strane Atlantika koje se oslanjaju na ‘Štit privatnosti’ za svakodnevni prenos komercijalnih podataka“, reagovao je Aleksandar Rur (Roure) iz briselskog ogranka udruženja za kompjutersku i telekomunikacionu industriju (CCIA).

On očekuje da će evropski i američki zvaničnici „brzo pronaći trajno rešenje, u skladu sa evropskim pravom“.

Sud u Luksemburgu je, međutim, ocenio valjanim drugi mehanizam za prenos podataka iz EU u ostatak sveta, „standardne ugovorne klauzule“, model ugovora koji je definisala Evropska komisija, a koji svaka kompanija može da koristi za izvoz podataka, na primer ka filijali, matičnoj kući ili trećem licu.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders je pre odluke suda rekao Frans presu da Komisija ima već nekoliko scenarija.

„U zavisnosti od sadržaja odluke, videćemo koje ćemo već pripremljene alatke koristiti za konsolidaciju osnovnih prava i proveriti da li zaštita koju daje EU ide sa podacima“, objasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.