Fajnenšel tajms: Pentagon oprezni optimista u proceni ukrajinske kontraofanzive 1Foto: FoNet/AP

Ukrajina se i dalje suočava sa „teškom borbom“ i nakon što je Rusija odustala od većeg dela teritorije koju je zauzela u blizini Harkova, saopštile su SAD, posle munjevite kontraofanzive koja je primorala veliki deo ruskih snaga u povlačenju da napuste zemlju.

Kako piše britanski Fajnenšel tajms, pozivajući se na jednog visokog američkog vojnog zvaničnika, ruske snage su „u velikoj meri prepustile svoje dobitke“ oko drugog po veličini ukrajinskog grada i „povukle se na sever i istok“, a „mnoge od tih snaga prešle su preko granice u Rusiju“.

Kijev kaže da je „de-okupirano“ čak 6.000 kvadratnih kilometara teritorije, navodi FT.

Američki zvaničnik je takođe rekao da izveštaji da su moskovske trupe dok su se povlačile ostavile opremu „mogu ukazivati na neorganizovanu rusku komandu i kontrolu“.

Međutim, zvaničnik je upozorio da brzo napredovanje ukrajinske kontraofanzive nije suštinski promenilo kratkoročne izglede na bojnom polju, što je oprezna poruka koju su poslale i druge visoke ličnosti u američkoj administraciji, piše FT.

„Ovo je i dalje teška borba za Ukrajince“, rekao je zvaničnik. „Naš fokus će biti da nastavimo da blisko sarađujemo sa Ukrajincima i međunarodnom zajednicom kako bismo im pružili podršku koja im je potrebna dok potiskuju ruske osvajače.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je, iako su ukrajinske snage ostvarile „značajan napredak“ u svojoj kontraofanzivi, posebno na severoistoku, „prerano reći kuda to tačno vodi“.

Govoreći na konferenciji za novinare u Meksiko Sitiju, on je rekao da Rusija nastavlja da ulaže resurse u rat.

„Rusi imaju veoma značajne snage u Ukrajini, kao i opremu i oružje i municiju“, rekao je Blinken. „Oni nastavljaju da ga neselektivno koriste ne samo protiv ukrajinskih oružanih snaga, već i protiv civila i civilne infrastrukture“, dodao je.

Neki zapadni zvaničnici ohrabreni su napretkom Ukrajine, smatrajući da je nedavni napredak podstakao mogućnost da zemlje NATO i partneri Ukrajini pruže pomoć u oružju i municiji.

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da Vašington i saveznici razgovaraju o dugoročnim potrebama Ukrajine, kao što je protivvazdušna odbrana, i o tome da li bi možda bilo prikladno da Kijevu daju borbene avione u „srednjoročnom i dugom roku“. Do danas su SAD i njihovi saveznici odbijali da to učine.

Ukrajinski vojni zvaničnici rekli su poslednjih dana da su zauzeli više od 3.000 kvadratnih kilometara terena u onome što je postalo najveći vojni poraz Moskve od kada je bila primorana da odustane od planova za osvajanje Kijeva.Ali kasno u ponedeljak uveče predsednik Vladimir Zelenski je praktično udvostručio te tvrdnje dok su ukrajinske snage nastavile da napreduju, navodi FT.

„Od početka septembra do danas, naši vojnici su već oslobodili više od 6.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije — na istoku i jugu“, rekao je on. „Pokret naših trupa se nastavlja“, dodao je.

Zvaničnici i analitičari predviđaju da će Ukrajina nastaviti da napreduje, ali su upozorili da bi Rusija mogla da povrati neku teritoriju, dodajući da ne očekuju da će se napredak Kijeva nastaviti bez prekida.

Karin Žan-Pjer, sekretar za štampu Bele kuće, rekla je za Ukrajince da je „jasno da se teško bore da brane svoju zemlju i vrate teritoriju“.

Ona je dodala da je Bela kuća zahvalna Kongresu „na dvopartijskoj podršci koja je omogućila da se Ukrajini pruži vojna, humanitarna [i] finansijska podrška bez presedana“.

Žan-Pjer je rekla da su SAD i njihovi saveznici „radili na ispunjavanju ukrajinskog zahteva za ono što im je potrebno da bi bili uspešni na bojnom polju“ i da će to nastaviti da rade.

SAD su već izdvojile veći deo paketa pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara koji je predsednik Džo Bajden potpisao u maju, a koji je trebalo da traje do kraja septembra. Predsednik je od Kongresa zatražio još oko 13 milijardi dolara pomoći zemlji, uključujući pomoć za ratovanje, a očekuje se da će Vašington narednih dana objaviti još jedan paket oružja.

Provizorna procena američkih zvaničnika usledila je nakon što je Kremlj rekao da će nastaviti sa invazijom na Ukrajinu „sve dok se ne ostvare svi prvobitno postavljeni ciljevi“.

Rusko ministarstvo odbrane je priznalo da su se njegove trupe povukle u oblast Harkova, ali vlasti su izbegavale da to nazovu povlačenjem.

U ponedeljak su ukrajinske trupe pokušale da konsoliduju uspehe postignute od pokretanja ofanzive istočno od Harkova. U Izjumu, kritičnom logističkom čvorištu gde su bile stacionirane hiljade ruskih vojnika, ukrajinski vojnici su istakli nacionalnu zastavu na zgradi centralne okružne vlade na glavnom trgu, piše FT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.