Fejsbuk otkriva lažne vesti 1Foto: EPA/NADEEM KHAWER

Društvena mreža Fejsbuk predstavila je opciju koja će korisnicima omogućiti prijavu lažnih vesti, a planira i saradnju s organizacijama za proveru podataka u okviru nastojanja da suzbije talas dezinformacija u kontekstu optužbi za uticaj na ishod američkih predsedničkih izbora.

„Smatramo da ljudima treba dati priliku da izraze svoje mišljenje i da ne možemo sami suditi o tome što je istina pa stoga ovom problemu pristupamo oprezno“, napisao je u četvrtak na blogu potpredsednik Fejsbuka Adam Moseri.

On je rekao da se opcija koncentriše na najgore od najgoreg, na očigledne prevare koje šire spameri kako bi iz toga izvukli korist.

Iz Fejsbuka su najavli da će početi da testiraju sistem tako što će korisnicima omogućiti da kliknu na vesti za koje sumnjaju da su lažne.

Mreža je naajavila i saradnju s međunarodnim organizacijama za proveru podataka, koje su se obavezale da če poštivati kodeks za proveru podataka.

„Ako organizacije za proveru podataka zaključe da je neka vest lažna, ona će biti označena kao sporna, a biće dostupan i link na odgovarajući članak s objašnjenjem“, rekao je Moseri i dodao da bi „sporne priče mogle takođe biti niže pozicionirane u News Feedu“, prenose mediji u SAD.

Fejsbuk se našao na udaru kritika zato što nije zaustavio poplavu lažnih vesti koje su po nekim analitičarima možda pomogle republikanskom kandidatu Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima u SAD, jer su širile neosnovane negativne vesti o Hilari Klinton.

Fejsbuk je odbacio takve navode, ali je paralelno s tim odlučio da pojača napore za iskorjenjivanje lažnih vesti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.