Filipče očekuje kolektivni imunitet u Severnoj Makedoniji do kraja leta 1Venko Filipče Foto: FB

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas da veruje da će do kraja leta protiv kovida biti vakcinisano 50 odsto odrasle populacije i da će postići kolektivni imunitet.

On je novinarima rekao da će do kraja meseca stići 500.000 „Sinovak“ i 100.000 „Fajzer“ vakcina preko Kovaks sistema i da će proces vakcinacije koji je u poslednje vreme „usporen“ sledeće sedmice ponovo biti ubrzan.

„Mislim da će do kraja leta veliki broj građana biti vakcinisan. Trenutno je vakcinisano je nešto ispod 300.000 gradjana, a sa ovom sledećom količinom još 300.000. To je 600.000 ili 50 odsto od ukupne populacije za koju imamo ideju da treba da se vakciniše. Tu su isključena deca. Kalkulacije su za 1,2 miliona gradjana, tako da da verujem da će se do kraja leta postići procenat za koji možemo da kažemo da je kolektivni imunitet“, rekao je Filipče.

Filipče je dodao da ne može da se bude siguran na to kako će uticati mutacije virusa i dodao da je sa kineskim ambasadorom Džang Dzuom razgovarao o tome šta se dešava u Kini sa „delta“ sojem korona virusa.

„Ambasador kaže da i pored toga što imaju snažnu, intenzivnu kampanju vakcinacije u Kini ima pojave obolelih, ali sa lakom kliničkom slikom“, rekao je ministar zdravlja Severne Makedonije na prijemu kineske donacije za medicinsku opremu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.