Fokskon potvrdio da je bilo nasilja u njihovoj fabrici "ajfona" u Kini 1Foto: Hangpai Xingyang via AP, File

Tajvanski tehnološki gigant Fokskon (Foxconn) potvrdio je danas da je izbilo „nasilje“ u njegovoj fabrici ajfona u centralnoj Kini, najvećoj fabrici tih uredjaja u svetu, gde su danas počele demonstracije.

Demonstracije zaposlenih izbile su ranije danas u velikom industrijskom kompleksu „Ajfon siti“ u Ddžengdžuu, u centralnoj provinciji Henan, gde je zaposleno oko 200.000 ljudi, od kojih većina stanuje u spavaonicama unutar samog kompleksa.

Fokskon koji sklapa elektronske proizvode za brojne medjunarodne kompanije, medju kojima i Epl, je u saopštenju naveo i da su se zaposleni žalili na plate i uslove rada u fabrici, ali je negirao da je smeštao novozaposlene sa radnicima pozitivnim na korona virus.

Snimci demonstracija radnika fabrike ajfona koja je u vlasništvu tajvanskog proizvodjača Fokskon objavljene su na društvenim mrežama Vajbo i Tviter.

Slike prikazuju brojne radnike koji idu ulicom, neki od njih stoje naspram reda ljudi u belim zaštitnim kombinezonima i policije u opremi za suzbijanje demonstracija. Vide se desetine radnika koji uzvikuju „Branimo naša prava“ pred kordonima policije i policijskim vozilom sa upaljenim rotacionim svetllima.

Prema navodima zaposlenih i video snimcima objavljenim danas na društvenim mrežama radnici protestuju oko spornih ugovora i kovid kontrola.

U fabrici je poslednjih meseci, zabeleženo pojavljivanje novih slučajeva korona virusa zbog čega je uprava zatvorila fabriku u pokušaju da ograniči širenje virusa.

„Što se tiče svakog mogućeg nasilja, firma (Fokskon) će nastaviti da komunicira sa zaposlenim i (kineskom) vladom da izbegne da se ne ponove slični incidenti“, navela je kompanija Fokskon u saopštenju.

Kina neumorno sledi zdravstvenu politiku nula kovida koja podrazumeva stroga zaključavanja, karantine za osobe testirane pozitivno i gotovo svakodnevne PCR testiranja, što izaziva sve veće protivljenje stanovništva.

U fabričkom kompleksu u Džengdžuu, suočenim sa porastom slučajeva zaraze poslednjih meseci, pojedini medju uspaničenim radnicima su pobegli krajem prošlog meseca, žaleći se na haos i dezorganizaciju koja vlada u kompleksu.

Da bi održala rad fabrike kompanija Fokskon je ponudila velike dodatke zaposlenim koji su ostali i pokušava da zaposli nove radnike.

Ta tajvanska grupa je najveći poslodavac u privatnom sektoru u Kini, sa više od milion zaposlenih širom zemlje i oko 30 fabrika i istraživačkih instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.