Fon der Lajen: Gasovod između Bugarske i Grčke "menja pravila igre" 1Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas na ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora Bugarska – Grčka da je energetska kriza ozbiljna, ali da je sigurna da će se Evropa izboriti s tim.

Ona je istakla da gasovod između Bugarske i Grčke „menja pravila igre“ i znači slobodu i prekid zavisnosti Evrope od ruskog gasa i da takvi projekti znače da će Evropa imati dovoljno gasa za zimu.

Fon der Lajen rekla je da je prvi korak u pripremama za zimu bio diversifikacija izvora, odnosno traženje drugih partnera osim Rusije, da je na drugom mestu štednja, a na trećem ulaganje u održive izvore energije koji su lokalni i čini svaku zemlju nezavisnom.

„Evropa ima sve što joj je potrebno da se oslobodi zavisnosti od Rusije i to je politička volja. Energetska kriza je ozbiljna, ali sam ubeđena da mi možemo da izađemo na kraj sa njom, a ona zahteva ozbiljan odgovor Evrope“, rekla je Fon der Lajen.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis poručio je da će gasovod dovesti prirodni gas iz Azerbejdžana u Bugarsku i osloboditi te evropske zemlje „stega ruskog gasa“.

Dodao je da će se tako zadovoljavati ne samo potrebe Grčke već i drugih zemalja u Jugoistočnoj Evropi preko terminala u Aleksandropolisu koji će biti završen krajem naredne godine.

„Ovo je projekat koji nije samo energetski gasovod, već donosi diversifikaciju izvora snabdevanja, povezuje evropske države i to je konkretan izraz naše rešenosti da zajednički odgovorimo na velike izazove i da promovišemo prosperitet naših naroda“, rekao je Micotakis.

On je rekao da se treba izbeći fragmentacija energetskog tržišta u Evropi i da je solidarnost neophodna.

Predsednik Bugarske Rumen Radev rekao je da je ovaj gasni interkonektor važan i za Rumuniju, Srbiju, Severnu Makedoniju i da će uz pokretanje gasnog terminala u Aleksandropolisu region dobiti pravu diversifikaciju gasa.

On je ukazao na važnost izgradnje gasnog interkonektora sa Srbijom i ukazao na neophodnost revitalizacije Koridora 8 koji povezuje Crno more s Jadranskim morem, kao i izgradnje mostova na Dunavu.

„Postojanje ovog gasnog interonmetktora jača našu nezavisnost i pregovaračku moć“, rekao je premijer Bugarske Galab Donev i istakao je da je gasovod od ključne važnosti za Bugarsku.

Dodao je da dešavanja oko gasovoda u Baltiku ukazuju da bi na Balkanu moglo da bude teško i da je zbog toga potrebno omogućiti alternativno snabdevanje gasom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Grčka i Bugarska imati velike koristi od ovog projekta.

„To je važno i za Srbiju koja je već počela sa izgradnjom interkonektora sa Bugarskom koji će biti gotov za godinu dana“, rekao je Vučić i dodao da ne preteruje kada kaže da je ovo važan dan za Srbiju.

On je dodao da za razliku od Ursule fon der Lajen misli da će jesen i zima biti teže nego što ona govori, te dodao da je ona pomogla u izgradnji interkonektora između Srbije i Bugarske i Srbije i Severne Makedonije.

Vučić je pozvao Fon der Lajen da stave zemlje Zapadnog Balkana na istu listu sa zemljama EU kada je reč o cenama.

Predsednik Azarbejdžana Ilham Alijev rekao je da je ovaj gasovod važan za osnaživanje energetske bezbednosti u Evropi.

„Energetska bezbednost je deo nacionalne bezbednosti svake države, a trenutna politička situacija to još jednom dokazuje“, rekao je Alijev i dodao da je Azarbejdžan ponosan što je inicijator južnog gasnog koridora.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski poručio je da što su zemlje povezanije, to su otpornije na energetske izazove i da Severna Makedonija mora da postane deo te široke gasne mreže i da je ovo trenutak da se gleda dalje od uskih nacionalnih interesa i radi na solidarnosti.

Premijer Rumunije Nikolae Ćuka rekao je da početak rada gasnog interkonektora doprinosi diversifikaciji izvora prirodnog gasa i da se ona mora ubrzati kako bi se Evropa brže oslobodila ruskih fosilnih goriva.

Na skupu je više govornika poručilo da je Alijev danas najtraženiji čovek u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.