ursula fon der lajenFoto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u današnjem govoru da se procenjuje da je stradalo oko 100.000 pripadnika ukrajinske vojske i 20.000 civila. Ukrajinci su do sada izbegavali da daju precizne podatke o sopstvenim gubicima, tvrdeći da bi te brojke donele prednost Rusiji.

Komisija se kasnije izvinila i dodala da su izneti podaci netačni jer su u proceni uključeni i povređeni i poginuli. Rečenica je potom uklonjena iz transkripta na sajtu i sa snimka njenog govora. Portparol ukrajinskog Generalštaba odbio je da komentariše objavljene brojke, ali je ponovio da će Rusija biti kažnjena za svoje akcije u Ukrajini.

Fon der Lajen je rekla i da će Evropska unija osnovati specijalni sud za suđenje za „zločin agresije na Ukrajinu”, odnosno za to što je ruska vojska prešla ukrajinsku granicu i započela invaziju. Kijev je poslednjih meseci aktivno vodio kampanju za osnivanje specijalnog suda koji bi sudio Rusiji za invaziju.

Taj sud bi trebalo da omogući krivične procese protiv najviših ruskih zvaničnika, uključujući Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Sud ne bi trebalo da sprovodi sveobuhvatnu istragu, s obzirom da se velika većina predstavnika u Generalnoj skupštini UN složila da je Rusija izvršila zločin agresije.

Međutim, saopštenje predsednika Komisije zateklo je Ukrajinu. Oleh Gariš, portparol zamenika šefa ukrajinske predsedničke administracije, rekao je da još proveravaju šta je Fon der Lajen rekla i da li će planirani sud ukinuti imunitet ključnim ruskim liderima, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.