Forin polisi: Kremlj je fokusiran na BiH 1Foto: Wikipedia

Kremlj je fokusiran na Bosnu i Hercegovinu koja je okrenuta Zapadu, ali je sklona destabilizaciji pogotovo pred ovogodišnje oktobarske izbore, piše američki magazin Forin polisi i ocenjuje da je „ruska politika usmerena ka ohrabrivanju separatizma u Republici Srpskoj (RS)“.

Ugledni američki politički magazin Forin polisi napravio je presek stanja u odnosu velikih sila na području Bosne i Hercegovine, s akcentom na trenutnu i moguću ulogu Moskve.

„Svi koji misle da Rusija ne iskorištava svaki politički vakuum u Evropi koji su kreirale SAD treba samo da pogledaju Balkan. U poslednjih nekoliko godina, kako je fokus Vašingtona odlutao iz tog dela sveta, Rusija se zainteresovala za iskorišćavanje šansi razvoja svog uticaja“, navodi magazin.

Magazin naglašava da glavna meta Moskve nije Hrvatska, koja je članica EU i NATO, niti Srbija koja ima dugu prijateljsku istoriju s Rusijom.

„Kremlj je fokusiran na Bosnu i Hercegovinu, zemlju koja je okrenuta Zapadu, ali koja je sklona destabilizaciji pogotovo pred ovogodišnje oktobarske izbore. BiH je administrativno podeljena na dva entiteta – Federaciju BiH koja je sačinjena većinom od hrvatskog i bošnjačkog stanovništva i Republiku Srpsku sa srpskom većinom. Ruska politika usmerena je ka ohrabrivanju separatizma u RS“, piše Forin Polisi.

Uticaj Moskve ovih dana deluje preko Srpske pravoslavne crkve. U septembru će u Banjaluci biti položen kamen temeljac za crkvu koju je finansirala Rusija, a koja će biti izgrađena u čast ruskog cara Nikolaja II koji je stao u odbranu Srbije nakon izbijanja Prvog svetskog rata.

„Najveći uticaj Kremlja se sprovodi kroz bezbednosne agencije Republike Srpske. Entitet nema svoju vojsku, ali ima svoju policiju koja blisko sarađuje sa Moskvom. Ta saradnja se ogleda u obaveštajnom sektoru, protivterorističkim aktivnostima i borbi protiv sajber kriminala. RS je takođe pristao da bude domaćin ruskim instruktorima, ali i da službenike policije šalje na obuku u Rusiju“, piše američki magazin.

Akademici u RS ne kriju privrženost Moskvi, a jedan od njih je dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Predrag Ceranić koji je autor knjige „Kome to smetaju ‘mali Rusi'“. U ovom slučaju, za Ceranića „mali Rusi“ su Srbi. On smatra da su Balkan i Bliski istok centri fokusa velikih sila.

Također, bivši oficir Vojske Republike Srpske Tihomir Ivanović predaje na ruskoj vojnoj akademiji, dok je njegov sin student teologije u Moskvi i aktivista crkvenih poslova u RS, Rusiji i Srbiji.

„Pod izgovorom borbe protiv terorizma, RS jača svoju policiju na takav način da podseća na militarizaciju. Nabavlja se prekomeran broj dugih cevi, a gradi se kamp za treniranje regruta na području bivše kasarne Zalužani“, piše magazin.

Tu je i humanitarna saradnja poput one koju Rusija ima s gradom Nišom. Ipak, ruski humanitarci koji tvrde da su u Srbiji zbog prevencije poplava imaju diplomatski imunitet što izaziva sumnju u prirodu njihovog delovanja.

Saradnja s bivšim vojnicima VRS ogleda se u njihovim putovanjima u istočnu Ukrajinu i Siriju gde deluju kao borci na ruskoj strani ili stranama koje podržava zvanična Moskva.

„Iako Rusija ne ispoljava jasan politički uticaj u tom bh. entitetu, predsednik RS Milorad Dodik često pokazuje želju da igra na prorusku kartu iako su pojedini njegovi saveznici otvoreno prozapadno orijentisani. Dodik često uzburkava emocije podsećanjem birača da Sarajevo zanemaruje srpske žrtve tokom rata 90“.

„Takođe, zbog rasta razočaranja u vlast, Dodikov jedini način da odnese pobedu jeste da promoviše autonomiju entiteta, a koju navodno podriva zvanično Sarajevo. Nazivajući svoje protivnike u RS „saradnicima Zapada“, Dodik se javno približava Moskvi, a sve češće izražava negodovanje zbog ‘zapadne politike’.

Dodik želi zadržati status kvo u BiH jer to garantuje autonomiju bosanskih Srba, ali nije jasno da li želi otcepljenje mada to često cinično spominje“, piše američki magazin.

Za sada, piše list, veze Banjaluke i Moskve su simbolične, ali veze će jačati ukoliko Dodik pobedi na oktobarskim izborima. Rusija verovatno neće činiti nagle poteze, ali će njen uticaj izazvati Sarajevo ili Zapad da reaguje ili spreči eventualnu secesiju prilikom čega će uloga Rusije postati očigledna.

„Rusija bi mogla postati nepredvidljiva, a ukoliko zatvori oči – Zapad bi tada mogao otkriti da je za bilo kakvu intervenciju u Bosni i Hercegovini prekasno“, zaključuje magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari