Francuska postavila kontrolne punktove na ulasku u Pariz da bi se sprečio ulaz vozačima koji idu na protest 1EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Francuska je mobilisala hiljade policajaca u Parizu i okolini, a danas je postavila kontrolne punktove na naplatnim stanicama da bi sprečila prolaz vozačima koji su u glavni grad krenuli na protest protiv vladinih epidemioloških mera uvedenih zbog pandemije virusa korona, javlja Rojters.

Očekuje se da će se vozači iz mnogih francuskih gradova, inspirisani demonstracijama „Konvoja slobode“ u Kanadi, večeras okupiti nadomak Pariza i pokušati da prekrše policijsku zabranu ulaska u grad.

„Vrtimo se u krug tri godine”, izjavio je penzioner i učesnik „Konvoja slobode“ Žan-Mari Azis.

„Videli smo Kanađane i rekli sebi: ‘Neverovatno, ono što rade’. Osam dana kasnije, bum, nešto se dogodilo“, dodao je.

Dok su vozači putem društvenih mreža razmenjivale informacije o tome kako je najbolje ući u Pariz, premijer Žan Kastek je demonstrante upozorio da ne pokušavaju blokadu saobraćaja u prestonici.

„Protest je ustavno pravo, a saterati druge u ćorsokak, nije“, rekao je Kastek za TV Frans 2.

U Francuskoj, za razliku od Kanade, obični građani učestvuju u konvoju, a njihov protest pokazuje znake ujedinjavanja različitih protivnika predsednika Emanuela Makrona, dva meseca pre izbora na kojima će se, kako se očekuje, ponovo kandidovati, analizira Rojters.

Makronov „krstaški rat“ protiv antivaksera dobio je široku podršku, oko 80 odsto stanovnika Francuske je imunizovano, ali raste javno nezadovoljstvo zbog kovid-ograničenja, kao i zbog široko rasprostranjene kovid-propusnice, koja je već izazvala talase demonstracija.

Čini se da protesti vozača privlače i neke krajnje desničarske političare i ostatke antivladinog pokreta „Žuti prsluci“.

Uspon „Žutih prsluka“mesecima je potresao Makrona kada je stupio na funkciju predsednika. Ono što je počelo kao protest protiv poreza na dizel, preraslo je u širu pobunu protiv Makrona i otkrilo duboko ukorenjenu ljutnju izvan velikih gradova zbog visokih troškova života i razdvajanja urbane elite.

„Sa rastućim cenama energije i snažnim ekonomskim usponom koji dovodi do povećanja inflacije, domaćinstva ponovo doživljavaju nedostatak budžetskih sredstava, a javno nezadovoljstvo raste“, navodi agencija.

„Pitanje koje svi postavljaju je da li će ‘konvoj slobode’ oživeti „žute prsluke“, rekao je Rojtersov izvor iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari