Francuska "u opasnosti od građanskog rata" 1Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/BENOIT TESSIER

Francuska vlada je osudila otvoreno pismo čiji su potpisnici aktivni vojnici, a u kojem se navodi da se zemlja kreće ka „građanskom ratu“ zbog verskog ekstremizma.

Oko hiljadu pripadnika i pripadnica francuske vojske, uključujući i dvadeset generala u penziji, potpisali su pismo u kojem krive „fanatične simpatizere“ za stvaranje podela između zajednica i tvrde da islamisti preuzimaju cele delove teritorije zemlje.

Pismo je prvi put objavljeno u jednom desničarskom magazinu 21. aprila, na šezdesetu godišnjicu neuspelog puča u Francuskoj. „Ovaj trenutak je kritičan, Francuska je u opasnosti“, tvrde potpisnici.

Liderka ekstremne desnice Marina le Pen, koja će biti kandidat na predsedničkim izborima sledeće godine, podržala je bivše generale. S druge strane, francuska ministarka odbrane Florans Parli napisala je na Tviteru: „Delovanje pripadnika vojske kada je reč o politici zasnovano je na dva nepromenljiva principa, a to su neutralnost i lojalnost.“

Ona je ranije upozorila da će svi potpisnici koji su još u vojsci biti kažnjeni zato što se oglušuju o zakon koji nalaže da ostanu politički neutralni.

U pismu se francuski predsednik Emanuel Makron, njegova vlada i članovi Parlamenta upozoravaju na „nekoliko smrtnosnih opasnosti“ koje prete Francuskoj, uključujući „islamizam i mnoštvo siromašnih predgrađa u kojima žive imigranti.

Potpisnici pisma takođe navode da „jedan oblik antirasizma“ stvara razdor među zajednicama i pokušaje da se izazove „rasni rat“ skrnavljenjem spomenika i drugog nasleđa francuske istorije.

Oni optužuju vladu za pokušaje da iskoristi vojsku „kao žrtvenu jagnjad“ za brutalno razbijanje protesta koji je organizovao Pokret žutih prsluka prethodnih godina.

U pismu se još navodi da „više nije vreme za odugovlačenje“, te da će „u suprotnom ovaj sve veći haos biti okončan građanskim ratom, kao i izgubljenim ljudskim životima koji će se meriti u hiljadama, za šta ćete vi biti odgovorni“.

Pripadnicima francuske vojske je, bez obzira da li su u aktivnoj službi ili su u rezervnim snagama, zabranjeno da javno iznose stavove o veri i politici, a Parli traži kaznu za one koji su potpisali pismo, prenosi Bi-Bi-Si.

„Za one koji su prekršili pravila rezervnih snaga planirane su sankcije, a ako među potpisnicima ima aktivnih vojnika, zahtevam da načelnik generalštaba postupi po pravilima, odnosno uvede sankcije“, rekla je ministarka u ponedeljak za radio-mrežu Frans info.

Parli je kao primer sankcionisanja navela slučaj bivšeg generala iz Legije stranaca koji je izbačen iz vojske zato što je učestvovao u protestima protiv migranata u Kaleu.

Ministarka za industriju Agnes Panije-Runaše je rekla za Frans info da „bezrezervno osuđuje“ generale koji „pozivaju na pobunu nakon šezdeset godina od puča kojim su generali hteli da smene s vlasti generala Šarla de Gola“.

U neuspelom puču su učestvovali generali koji su nastojali da spreče da Alžir, tadašnja francuska kolonija, stekne nezavisnost.

Marina le Pen je pak pozvala generale da joj se pridruže u „bici za Francusku“.

Ona je reagovala na pismo istog dana kada je u jednoj policijskoj stanici jugozapadno od Pariza došlo do napada nožem s fatalnim ishodom, koji se tretira kao mogući teroristički akt.

U Francuskoj je predložen zakon o onome što je Makron označio kao „islamistički separatizam“. Međutim, deo javnosti i u Francuskoj i u inostranstvu je optužio vladu za targetiranje islama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.