Francuske diplomate: Pobeda krajnje desnice ugrožava evropsku stabilnost 1foto: Shutterstock/Creative Lab

Grupa od 170 aktivnih i bivših diplomata objavila je danas u listu Mond peticiju povodom moguće pobede krajnje desnice na predstojećim parlamentarnim izborima, ocenjujući da bi to „oslabilo Francusku i Evropu dok traje rat“.

„Svedočili smo ruskoj invaziji na suverene države i način na koji je Rusija tenkovima uništila ono što je garantovalo mir na evropskom kontinentu. Videli smo i kako terorizam utiče na demokratije, na koji način iliberalni režimi ograničavaju pluralizam i slobodu medija“, naveli su potpisnici teksta.

Ne možemo prihvatiti da pobeda ekstremne desnice oslabi Francusku i Evropu dok traje rat, a nacionalizam uništava saveze i društva, poručile su diplomate.

U tekstu se pominju „ozbiljni napadi na institucije i pluralizam u Mađarskoj“, u kojoj vlada krajnja desnica, ali i „u Sjedinjenim Državama pod Donaldom Trampom“ ili čak „gubitak međunarodnog uticaja Brazila pod Žairom Bolsonarom“ ili „Ujedinjenog Kraljevstva posle bregzita“.

Naši protivnici će pobedu ekstremne desnice protumačiti kao slabljenje Francuske i svojevrstan poziv na uplitanje u našu nacionalnu politiku, na agresiju na Evropu, uključujući i onu vojnu, ali i kao ekonomsko vazalstvo Francuske i Starog kontinenta, navele su diplomate u tekstu peticije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari