tiktokFoto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Francuski regulator za zaštitu podataka (CNIL) kaznio je kinesku platformu za deljenje videa TikTok sa pet miliona evra zbog kršenja privatnosti.

Korisnici TikTok.com-a nisu mogli tako lako da odbiju kolačiće kao da ih prihvate i nisu bili dovoljno precizno obavešteni o svrhama različitih kolačića, navodi se u saopštenju regulatora, prenosi Politiko.

Istraga je bila fokusirana na TikTok vebsajt, a ne na njegovu mobilnu aplikaciju.

Kazna je izrečena u delikatnom trenutku za kompaniju, jer je ove nedelje nekoliko evropskih komesara upozorilo generalnog direktora TikToka da poštuje zakone EU i da radi na „povratku poverenja evropskih regulatora“.

Pored toga, u toku su i dve istrage o privatnosti širom EU koje vodi irski regulator za zaštitu podataka – jedna o bezbednosti dece, a druga o prenosu podataka u Kinu.

U proteklih nekoliko godina, francuski regulator je, u skladu sa pravilima EU o kolačićima, kaznio Amazon, Gugl, Fejsbuk i Epl.

Portparol TikToka rekao je da se nalazi francuskog organa za zaštitu podataka „odnose na prošlu praksu“ i da kompanija sada „olakšava odbijanje nebitnih kolačića i pruža dodatne informacije o svrsi određenih kolačića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari