Francuski ribolovci za sutra najavili blokadu luka i tunela ispod Lamanša 1Foto: EPA-EFE/STUART BROCK

Francuski nacionalni komitet za ribarstvo saopštio je da će sutra ribolovci blokirati pristup robi u tri luke i u tunelu ispod Lamanša, a ta akcija deo je zahteva za brzo odobrenje dozvole za ribolov posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Bregzit).

„Nećemo milostinju, već samo da nam se vrate dozvole. Velika Britanija mora da poštuje sporazum posle Bregzita“, izjavio je predsednik komiteta Žerar Romiti (Gerard).

Ribolovci će blokirati dolazak brodova u tri luke na Lamanšu, na severu Francuske, dok će na kopnu na nekoliko sati blokirati pristup teretnim vozilima kod tunela ispod Lamanša.

Romiti je rekao da mnogi ribolovci već 11 meseci čekaju dozvole.

Prema sporazumu koji su London i Brisel potpisali krajem 2020. godine, evropski ribolovci mogu da nastave da rade u britanskim teritorijalnim vodama pod uslovom da dokažu da su to radili pre Bregzita.

Međutim, Francuska i Velika Britanija su u sporu zbog dokumenata koji treba da budu obezbeđeni za dozvolu ribolova.

Od 1. januara 2021. godine, kada je Velika Britanija zvanično istupila iz EU, Francuska je dobila oko 960 dozvola za ribolov ali Pariz smatra da London treba da izda još oko 1250 dozvola.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.