Francuski zvaničnik: Ministri postigli konsenzus da se Ukrajini da status kandidata za članstvo u Uniji 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Ministri država članica EU za evropske poslove danas su postigli konsenzus o davanju Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Uniji, izjavio je francuski zvaničnik Kleman Bon (Clemant Beaune).

Bon, državni sekretar za evropska pitanja pri Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Francuske, rekao je posle sastanka Saveta EU za opšte poslove u Luksemburgu da je odluka o tom pitanju na šefovima država i vlada članica EU, na predstojećem samitu u Briselu, prenosi agencija Frans pres.

„Današnja diskusija ministara u Luksemburgu pokazala je da postoji široki konsenzus, rekao bih i potpuni konsenzus, posebno po pitanju Ukrajine i davanja (Kijevu) statusa kandidata što je pre moguće“, kazao je Bon.

Bon je ukazao i da „proces pristupanja ne znači momentalno članstvo“.

Evropska komisija je u petak preporučila da se Ukrajini odobri status kandidata, kao prvi korak na dugom putu ka članstvu u EU. Komisija je preporučila da se taj status doodeli i Moldaviji. Preporuku Evropske komisije lideri 27 zemalja članica razmatraće 23. i 24. juna na samitu u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.