Grabar Kitarović:  Hrvatskoj potreban rast od pet odsto 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Ocenila je da jedino takav rast može omogućiti stvarni ekonomski razvoj, ozbiljniji iskorak u odnosu na prosečnu razvijenost EU, bolju perspektivu i viši standard svakom hrvatskom građaninu.

To je ambicija koju imam i na to ohrabrujem našu Vladu, da svi zajedno s više pouzdanja i većom ambicijom projektujemo privredni rast, ali taj rast mora biti održiv i mora se zasnivati na povećanju proizvodnje, zaposlenosti i izvoza“, istakla je Grabar-Kitarović na otvaranju 26. osječkog prolećnog i 20. preduzetničkog sajma, na kojem se do 3. marta predstavlja oko 180 domaćih i inostranih izlagača.

On je podsetila da je tokom šest kriznih godina Hrvatska izgubila više od 10 odsto BDP i oko 180 hiljada radnih mesta. „Posledice toga, iako već četvrtu godinu ostvarujemo umereni rast, osećamo i danas“, naglasila je hrvatska predsednica. Zato smatra da „jasna, nedvosmislena i efikasna podrška državnih institucija hrvatskoj privredi, uz poštovanje postulata slobodne tržišne utakmice i vladavinu prava, ne smeju biti tek prazna priča“. „Takva podrška garant je privrednog uspeha i društvenog napretka, a time i stabilnosti, pa i verdostojnosti i uspešnosti državne politike“, rekla je Grabar-Kitarović. (kraj) sv 20:31