Foto: EPA/ KESTUTIS VANAGAS

Grabar Kitarović u intervjuu austrijskom Klajne cajtung rekla da Evropa nije imala strategiju za prijem migranata, kojima niko nije objasnio šta se od njih očekuje.

„Bila sam više puta u Avganistanu. Verujte, nije svako ko dolazi u Evropu demokratski raspoložen“, rekla je ona, prenose maediji u Zagrebu.

„Evropa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umesto da se posvetimo razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 miliona ljudi dođe u Evropu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene, deca i oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama”, istakla je Grabar-Kitarović.

Na pitanje o radikalnom nacionalizmu u Hrvatskoj, rekla kako je „takva pitanja čine bijesnom“, iako priznaje da u Hrvatskoj postoje i desni i levi ekstremi.

Ali, kako je rekla, oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za demokratiju u Hrvatskoj.

„Decenijama je nama Hrvatima bilo zabranjeno imenovati svoje poreklo. Umesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske.’ Ako bi neko iskazao svoj nacionalni ponos, pretio mu je zatvor”, rekla je ona.

Povodom antimigrantske politike mađarskog premijera Viktora Orbana i italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija, Grabar-Kitarović je rekla da ih ne može osuditi jer „Evropa ne može na plećima nositi teret bede celog sveta“.