Građani EU sve više strahuju od onlajn zloupotrebe podataka 1Foto: Pixabay/Gerd Altmann

Svaki drugi građanin EU strahuje od zloupotrebe njegovih onlajn podataka od strane prevaranata i sajber kriminalaca, pokazalo je novo istraživanje.

Evropska komisija sutra će objaviti Strategiju bezbednosne unije koja uključuje napore da se unapredi otpornost EU na pretnje po onlajn bezbednost.

Ispitanicima su postavljena pitanja vezana za onlajn bezbednost u sklopu šireg istraživanja Evropske agencije za osnovna prava (FRA), čiji su rezultati objavljeni ranije ove nedelje.

Istraživanje je pokazalo da 55 odsto ispitanika brine da informacijama koje dele onlajn i na društvenim mrežama neko može da pristupi sa zlom namerom, preneo je EURACTIV.com.

Istovremeno 31 odsto građana strahuje da će pristup njihovim podacima bez njihove dozvole imati kompanije a 30 odsto misli da bi pristup mogle da imaju strane vlade.

Takodje je četvrtina ispitanika izrazila bojazni od onlajn bankarskih prevara.

Kada je reč o sajber uznemiravanju, najviše su pogodjeni u Nemačkoj. U toj zemlji 23 odsto ispitanika kaže da su iskusili neku vrstu zlostavljanja.

Nemačka, koja je početkom meseca preuzela šestomesečno predsedavanje EU, nedavno je usvojila dodatne mere za zauzdavanje govora mrženje.

Među tim merama je i obaveza za društvene mreže ne samo da izbrišu takve sadržaje, već i da ih prijave Saveznoj upravi kriminalističke policije.

Evropska komisija će ove nedelje objaviti i dokument o borbi protiv seksualnog zlostavljanja dece, uključujući način na koji digitalne kompanije mogu bolje da deluju protiv onlajn mreža koje se bave tim nezakonitim aktivnostima.

Istraživanje je obuhvatilo 35.000 i iz EU, Velike Britanije i Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.