Vlasti u Bihaću najavljuju uspostavljanje improvizovanih kampova za migrante 1 Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT (arhiva)

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upozorio je danas na izuzetno teško stanje u tom gradu i celoj Unsko-sanskoj župniji zbog velikog priliva ilegalnih migranata i najavio mogućnost ponovnog uspostavljanje improvizovanih kampova.

„Situacija nikada nije bila gora. Imamo svakodnevni nekontrolisani priliv migranata i nekoliko hiljada ljudi na ulicama, javnim površinama i po napuštenim objektima. Ponovo smo ostavljeni sami sebi u ovoj situaciji“, kazao je Fazlić novinarima posle sastanka posebno formirane operativne grupe na županijskom nivou za koordinaciju mera u suočavanju s migrantskom krizom, prenela je Hina.

Prema proceni lokalnih vlasti samo u Unsko-sanskoj županiji boravi najmanje 7.000 ilegalnih migranata.

U ranije uspostavljenim prihvatnim centrima ima mesta za polovinu tog broja, pa oko 4.000 migranata luta ulicama Bihaća, Cazina i Velike Kladuše, spava po parkovima i u napuštenim objektima i bez ikakvih uslova za održavanje lične higijene.

Migranti tamo čekaju priliku da pokušaju da predju granicu s Hrvatskom.

Prema podacima lokalne policije veliki broj ilegalnih migranata u malim gradskim sredinama Unsko-sanske županije sve je veći bezbednosni problem jer su učestali izgredi u kojima oni učestvuju, posebno medjusobni obračuni i krađe.

Gradonačelnik Bihaća rekao je da su u Unsko-sanskoj županiji i dalje prepušteni sami sebi zbog čega su prisiljeni da razmišljaju i o „radikalnim merama“ poput ponovnog uspostavljanja improvizovanih kampova u koje će policija dovoditi migrante koje skloni s ulica.

Ranije je takav kamp postojao na lokalitetu Vučjak na obroncima Plješevice ali je prošle godine rasformiran zbog nehumanih uslova koji su tamo vladali a migranti su prebačeni u druge privremene ali bolje opremljene smeštajne centre, uglavnom u okolini Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.