Grčka produžila oštre mere za još 10 dana 1Foto: EPA-EFE/ KOSTAS TSIRONIS

Grčka je danas do 10. januara produžila oštre mere koje su na snazi već dva meseca nakon što su bile delimično ublažene krajem godine, a ograničenja izlaska napolje je i zaoštirla.

„Oštre mere ponovo stupaju na snagu u nedelju i traju do 10. januara iz preventivnih razloga“, izjavio portparol Vlade Steljos Pecas i objasnio da je cilj smirivanje epidemije da bi 11. januara škole mogle da počnu da rade.

Epidemiološka situacija u Grčkoj će biti „ponovo procenjena krajem druge nedelje januara“, najvio je on.

Oštre mere, praćene policijskim časom kako bi se zaustavio drugi talas epidemije, usvojene su 7. novembra i početkom decembra su produžene za još mesec dana.

Grčke vlasti su pred Božić ublažile mere, pa su radili frizerski saloni, crkve sa ograničenim brojem vernika, kao i prodavnice sa sistemom „klikni i pokupi“ – SMS prijaave odlaska u kupovinu, ali je sada sve to ponovo ukinuto.

Gradjani su mogli da odu samo kod lekara, u apoteku ili da izlaze radi rekreacije, a otvorene su samo prehrambene prodavnice i apoteke.

Zaposleni su podsticani da rade od kuće. U slučaju izlaska zbog profesionalnih razloga, potrebna je pisana prijava o dozvoli poslodavca.

Nošenje zaštitnih maski je obavezno svuda i uvek, i unutra i napolju, a kretanje je zabranjeno izmedju 22.00 i 05.00 sati.

U Grčkoj koja ima 10,7 miliona stanovnika, do sada je od korona virusa umrla 4.881 osoba, a zaraženo je 139.447. Više od 4.000 osoba je umrlo samo u poslednja dva meseca.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.