Gruevski dobio azil u Mađarskoj 1Nikola Gruevski Foto: Georgi Licovski/Epa

Danas je Mađarska, zemlja – članica EU i NATO, odgovorila pozitivno na moj zahtev o dobijanju političkog azila zbog političkog progona u Makedoniji, napisao je Gruevski.

“U zahtevu sam naveo da mi Vlada želi oduzeti slobodu koristeći nedemokratske korake i metode, zloupotrebljavajući tužilački i sudski sistem u Makedoniji”, dodao je Gruveski ističući da Makedonija ne sme ostati zemlja gde Vlada vlada sudskim sistemom i gde ima političkih progona svakog dana. To mora stati”, navodi Gruevski.

“Makedonija treba da postane članica NATO i EU, ali ne sme se dozvoliti da se pod plaštom ovog cilja, aktuelna nedemokratska vlast obračunava sa političkim neistomišljenicima i da konstruišr sudske slučajeve i zatvorske kazne, kako bi nesmetano vršila kriminalne radnje, rasprodavala državne i nacionalne interese” piše Gruevski.

Gruveski je 11. novembra pobegao iz Makedonije gde je trebalo da izdržava zatvorsku kaznu.

Ranije danas u medijima su se pojavile spekulacije da bi Gruevski mogao da dobije azil.

Renata Deskoska: Zahtev za izručenje Gruevskog

Ministarka pravde Makedonije Renata Deskoska izjavila je da je zahtev za ekstradiciju osuđenog bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog spreman i da će biti poslat vlastima Mađarske čak i ako ta zemlja odobri azil.

Ona je rekla novinara da se zahtev za izručenje Gruevskog prevodi i da će biti poslat sutra. Gruevskom je Mađarska odobrila zahtev za azil, napisao je on na Fejsbuku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bivši makedonski premijer, koji je osuđen na dve godine zatvora i protiv kog se vode još četiri sudska postupka i više istraga zbog kriminala i korupcije u vreme mandata, pobegao je u Mađjarsku gde je tražio i dobio politički azil.

Gruevski je Makedoniju ilegalno napustio 11. novembra i u Mađarsku je stigao preko Albanije, Crne Gore i Srbije, uz pomoć osoblja mađarskih diplomatskih predstavništava u tim zemljama.