Foto: Georgi Licovski/Epa

Stvar je u tome da Orbanova vlada gradi svoju politiku i kampanje na vrlo jakom antiimigrantskom stavu, i ova odluka da prima migranta koji je politički izložen i koji je osuđen za korupciju izazvala je veliku reakciju u mađarskom društvu, a posebno pozicionih partija i nezavisnih medija koji su uznemirani zbog ovoga, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Najzanimljivija stvar u vezi ove odluke je da je Orbanova vada nedavno usvojila to da je pomoć ilegalnim migracijama krivično delo kažnjivo zatvorskom kaznom, a onda, nakon nekoliko meseci, desilo se da je sama vlada pomogla gospodinu Gruevskom da pobegne iz Makedonije i u njegovom putu do Mađarske, rekao je Bodoki.

Gospodin Orban je bio veoma uspešan u toma da uspostavi kontrolu nad medijskim sektorom u Mađarskoj, pa su manje više svi vodeći mediji sa velikom publikom pod blagom kontrolom od strane vlade, ocenio je Bodoki.

Bodoki ukazuje da u vladinoj komunikaciji oko ovog slučaja kaže se da su pro-Soroševske političke snage, ili snage povezane sa Sorošem, preuzele vlast u Makedoniji i podigle optužbe protiv gospodina Gruevskog, pa je on zbog toga politička izbjglica, a sve ovo je zbog toga što je gospodin Gruevski vodio antiimigrantsku politiku i nije želeo da pusti migrante kroz Makedoniju.

Očigledno je da su Gruevski i Orban dugogodišnji saveznici, imaju iste poglede i politike i gospodin Orban je pomogao gospodinu Gruevskom u izbornim kampanjama nekoliko puta, tako da je očigledno da su dvojica lidera bliska.

Bodoki smatra da Orban ima veće ambicije i deo tih ambicija je stvaranje regionalne alijanse sa zemljama regiona i takođe želi da napravi alijansu sa anti-imigrantskim anti-federalističkim snagama.

On ima jasne namere da promeni evropsku politiku i ovo bi mogla biti dobra reklama za to.