Gruzija: Na anti-LGBT protestu napadnuti novinari, Parada ponosa otkazana 1Foto: Beta/AP/Shakh Aivazov

Demonstranti koji su danas protestovali u glavnom gradu Gruzije protiv održavanja marša pripadnika LGBT zajednice, napali su i povredili dvadesetak novinara koji su izveštavali.

Organizatori su otkazali „Marš za dostojanstvo“ koji je trebalo da bude večeras u Tbilisiju, jer, kako su naveli, vlasti nisu garantvale bezbednost učesnika.

Protivnici marša blokirali su glavni bulevar u Tbilisiju, novinare koji su pratili protest osudili kao „propagandiste“ LGBT i gađali ih flašama.

Bilo je objavljeno da je jedna osoba uhapšena zbog sumnje da je izbola dopisnika jednog stranog medija, ali se ispostavulo da je napadnut turista iz Poljske koji je zbog rana u bolnici.

U Gruziji je jak animozitet protiv seksualnih manjina. LGBT grupa koja je pokušala da organizuje marš saopštila je danas da protivnike parade podržavaju vlada i Gruzijska pravoslavna crkva.

Gruzija: Na anti-LGBT protestu napadnuti novinari, Parada ponosa otkazana 2
Foto: Beta/APShakh Aivazov

Predsednica Salome Zurabišvili osudila je nasilje, dok je premijer Irakli Garibašvili izneo tvrdnju da su marš organizirale snage „radikalne opozicije“ predvođene bivšim predsednikom Mihailom Sakašvilijem koji je u egzilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari