Gutereš najavio konferenciju o Avganistanu za 13.septembar 1 EPA-EFE/STRINGER

Ujedinjene nacije sazvaće 13. septembra u Ženevi međunarodnu konferenciju za pomoć Avganistanu kako bi sprečili, prema rečima generalnog sekretara Antonija Gutereša, “nadolazeću humanitarnu katastrofu”, najavljuje Al Džazira.

“Međunarodna zajednica mora se ujediniti i pomoći ljudima Avganistana”, napisao je generalni sekretar UN u svojoj objavi na tviteru, najavivši konferenciju koja bi trebalo, kako je rekao, da ubrza finansiranje humanitarne pomoći toj zemlji.

Gutereš je apelovao na talibane da omoguće potpuni i neometani pristup “kako bismo osigurali kontinuirano zadovoljavanje osnovnih potreba građana Avganistana”.

Pre nego što je talibanska vojska preuzela vlast u Afganistanu prošlog meseca, brojni su građani te zemlje već bili iscrpljeni nastojanjem da prehrane sebe i svoje porodice zbog velike suše, a sada, u izolovanoj i ekonomski uništenoj zemlji, glad preti milionima ljudi, upozorile su humanitarne agencije.

“UN saoseća s ljudima Afganistana, ostaće uz njih i osigurati im pomoć”, istakao je Gutereš.

Humanitarnu pomoć su najavile mnoge zapadne države, a prošlog vikenda je na kabulski aerodrom sleteo avion sa humanitarnom pomoći iz Katara.

U subotu je prvi put nakon što su talibani zauzeli glavni grad Avganistana, civilni avion avganistanske avio kompanije poleteo sa kabulskog aerodroma. Neophodnu popravku piste, radarski sistem i tehničke uslove za poletanje omogućili su Katar i Turska.

U dolini Pandžšir, severno od Kabula, nastavljaju se žestoke borbe između talibana i protivnika nove vlasti, a mediji javljaju da ima stotine mrtvih.

Kako javlja Roters, talibanski izvori tvrde da su zauzeli to područje, što borci iz snaga otpora poriču.

Dolina Pandžšir, smeštena između planinskih vrhova, jedna je od najmanjih avganistanskih provincija, sa svega između 150.000 i 200.000 stanovnika, tradicionalno je uporište protivnika talibana, i u vreme njihove prethodne vladavine (1996-2001).

Snage otpora uključuju bivše pripadnike avganistanskih snaga bezbednosti i lokalne milicije, koje predvodi vođa lokalnog plemena Ahmad Masud, čiji se pokojni otac Šah Masud, “Lav iz Pandžšira” uspešno borio protiv Sovjeta 1980-ih i talibana 1990-ih.

U video poruci poslatoj Bi bi siju jedan od vođa otpora, bivši potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh, rekao je da je situacija „teška“ i da je bilo žrtava na obe strane.

Američka glumica Andželina Džoli, koja je i specijalna izaslanica visokog komesara UN za izbeglice, izrazila je zabrinutost zbog položaja žena i devojčica u Avganistanu. Džoli je rekla za nemački nedeljnik Velt am Zontag da ne veruje da će nova vlada u Avganistanu moći samo tako da vrati vreme i da sve bude kao pre 20 godina, ali je i dalje izrazila veliku zabrinutost za položaj žena u toj zemlji.

„Mislim na sve žene i devojčice koje ne znaju da li mogu da se vrate na posao ili u školu. Mislim na mlade Avganistance koji su zabrinuti da će izgubiti svoju slobodu“, rekla je ona za nemački list, prenosi agencija Beta.

Prošlog vikenda u Kabulu su održani treći protesti žena koje su tražile od novih vlasti poštovanje svojih prava. U video poruci poslatoj Bi bi siju jedan od vođa otpora, bivši potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh, rekao je da je situacija „teška“ i da je bilo žrtava na obe strane.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.