Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

On je dodao da su odnosi Moskve i Vašingtona trenutno „složeni“ i da postoji mnogo problema.

„Ali, apsolutno verujem da mir i bezbednost u svetu u velikoj meri zavise od mogućnosti te dve zemlje, tih ključnih stubova međunarodne zajednice, da budu u produktivnom dijalogu i postignu međusobno razumevanje u brojnim oblastima. Svet ne može sebi da priušti da takve velike, moćne i važne zemlje poput SAD i Rusije budu u svađi“, naglasio je Gutereš.

On nije isključio mogućnost posete Rusiji.

„To se može dogoditi u bilo kojem trenutku“, rekao je on, komentarišući mogućnost svoje posete Rusiji.

Prema njegovim rečima, između Rusije i Ujedinjenih nacija postoji tesna saradnja na svim nivoima.

„Rusija je uvek pružala veliku podršku kao država-osnivač Ujedinjenih nacija. To je zemlja koja podržava multilateralni pristup u današnjem svetu. Saradnja sa Rusijom jedan je od mojih očiglednih ciljeva“, istakao je Gutereš.

Gutereš je u intervjuu za Sputnjik komentarisao ideju o uvođenju mirovnih snaga u Donbas radi zaštite misije OEBS. Prema njegovim rečima, ako bude postojao konsenzus, organizacija će biti spremna da učini sve kako bi rešila ukrajinsku krizu.

„Mislim da će biti veoma važno ako Savet bezbednosti, iako postoje različiti stavovi, uspe da postigne konsenzus. UN će biti spremne da učine sve što je moguće za rešavanje krize“, rekao je Gutereš uoči početka sednice Generalne skupštine na visokom nivou.

On je izjavio da je video predloge rezolucije o slanju mirovnjaka u Ukrajinu, ali se pregovori o toj ideji odvijaju među državama-članicama, a generalni sekretar se u njih ne meša.

„Nadam se da će 15 članova (Saveta bezbednosti UN) uspeti da dođu do sporazuma, a kada se to dogodi ja ću, naravno, biti potpuno spreman da obezbedim sprovođenje odluke Saveta bezbednosti i da pomognem u rešavanju krize“, naglasio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle nedelje izjavio da podržava ideju o slanju mirovnih snaga u Ukrajinu, ali da njihova uloga može da bude samo obezbeđivanje pripadnika OEBS.