Foto: Justin Lane/EPA

Kako prenosi Anadolija, u poruci objavljenoj povodom Međunarodnog dana žena, prvi čovek UN-a Gutereš ukazao je na rasprostranjenost diskriminacije, seksualnog zlostavljanja i drugih vrsta napada na ženu u društvu i kulturi u kojima je muškarac suveren, a naveo je da se to događa na svim poljima od radnih mesta i filmskih setova do društvenih mreža i u svim delovima sveta.

Gutereš je kazao da je nepotpuna polna ravnopravnost u društvu i nedovršenost inkluzije žena i devojaka najveća borba ljudskih prava u svetu.

“U svetu je više od milijardu žena lišeno pravne zaštite od nasilja u porodici. Razlika u prihodima muškaraca i žena iznosi 23 posto, a u ruralnim sredinama se penje i do 40 posto. Čak se ni ne primećuje da veliki broj žena nema nikakva primanja“, poručio je Gutereš i dodao da je poseban problem i veoma slaba zastupljenost žena u zakonodavnim institucijama, navodi Anadolija.

Naglasivši da je investiranje u žene najefikasnije sredstvo za ekonomski napredak društava, kompanija i država, Gutereš je poručio da bi inkluzija žena doprinela lakšem sklapanju mirovnih sporazuma i jačanju ekonomije u svetu.

“Odavno je vreme da muškarci počnu da podržavaju i slušaju žene i učiti od njih“, zaključio je Gutereš.