Foto:EPA-EFE JAMAL TARAQAI

“Treba da pokrenemo novi ustanak protiv cionističkog neprijatelja”, rekao je vođa Hamasa Ismail Hanije tokom svog govora u Gazi. Hanije je pozvao Palestince, muslimane i Arape da u petak održe proteste protiv odluke Sjedinjenih Država, nazvavši to “danom besa”.

Izraelska vojska je rasporedila trupe na Zapadnoj obali, aktivirala nekoliko dodatnih bataljona i stavila još snaga bezbednosti u stanje pripravnosti, opisavši ove mere kao deo svoje “spremnosti za moguć razvoj događaja”. Desetine Palestinaca su se okupile na nekoliko mesta duž granice sa Izraelom, a u Gazi su hiljade njih demonstrirale, vičući “Smrt Americi! Smrt budali Trampu!” i paleći gume. Stotine Palestinaca na protestima na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze spaljivali su Trampove i slike izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, kao i zastave SAD i Izraela. Na nekoliko mesta je došlo do sukoba između izraelskih snaga bezbednosti i učesnika protesta, a više osoba je povređeno.
Demonstracije su organizovane u Hebronu, Ramali, Nablusu, Dženinu i Vitlejemu, kao i u Starom gardu u Jerusalimu. Palestinci su juče proglasili generalni štrajk i za danas planiraju masovnije proteste. Stotine Iračana u Bagdadu protestovalo je takođe protiv poteza Trampa. Jedan demonstrant je rekao da se „stablo palme može poseći, ali se ne može iskoreniti Jerusalim iz srca Arapa i Palestine“.

Izrael i SAD smatraju Hamas, koji se borio u tri rata protiv Izraela od 2007, terorističkom organizacijom. Hamas ne priznaje pravo Izraela da postoji, a napadi bombaša samoubica pod vođstvom ove organizacije pokrenuli su prethodnu intifadu, od 2000. do 2005. “Svim članovima i ogranicima Hamasa smo dali instrukcije da budu potpuno spremni na nova naređenja koja mogu da dobiju da se suprotstave opasnosti koja ugrožava Palestinu. Ujedinjeni Jerusalim je arapski i muslimanski, i on je glavni grad države Palestine, cele Palestine”, rekao je Hanije i pozvao palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da se povuče iz mirovnih pregovora sa Izraelom, a Arape da bojkotuju Trampovu administraciju.

Fatah, Abasova stranka, saopštila je da će uložiti žalbu Ujedinjenim nacijama zbog onoga što je Abas nazvao “žalosnom” odlukom. “Objavićemo da su SAD diskvalifikovane kao učesnik bilo kakvog mirovnog ili političkog procesa. Po našem mišljenju, oni više nisu sposobni da učine bilo šta po tom pitanju”, izjavio je portparol Fataha Naser Al-Kidva.

Premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je Izrael “duboko zahvalan” Trampu, koji se “zauvek vezao uz istoriju glavnog grada”. On je rekao i da je Izrael “u kontaktu sa drugim zemljama koje će slediti taj primer” i da “ne sumnja da će se i druge ambasade premestiti u Jerusalim, jer je došlo vreme za to”. Netanjahu nije imenovao ni jednu od tih zemalja, ali se u izraelskim medijima pominju Filipini i Češka Republika, koja je juče saopštila da priznaje zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela, ali da će razmatrati premeštanje ambasade iz Tel Aviva u taj grad nakon razgovora s regionalnim partnerima.

“Češka zajedno sa drugim zemljama, članicama EU na osnovu odluke Saveta za međunarodne poslove EU, smatra da će Jerusalim biti budući grad obe države, a to znači države Izrael i buduće države Palestine. Ministarstvo može da počne razmatranje premeštanja češke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim samo na osnovu rezultata pregovora s ključnim partnerima u regionu i svetu”, navodi se u saopštenju češkog Ministarstva spoljnih poslova.

Malezijski premijer Nadžib Razak pozvao je sve muslimane da se oštro usprotive prepoznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela. Malezija, koja je značajan saveznik SAD u Jugoistočnoj Aziji, upozorila je na ozbiljne posledice, pridruživši se drugim zemljama koje su osudile Trampovu odluku. “Pozivam sve muslimane širom sveta da izraze svoj glas i da jasno stave do znanja da se mi snažno pritivimo svakom priznavanju Jerusalima za glavni grad Izraela zauvek”, rekao je Razak. Opoziciona Pan-malezijska islamska stranka (PAS) saopštila je da će u petak održati proteste ispred američke ambasade.

Među sve većim brojem onih koji osuđuju Trampovu odluku našli su se i tradicionalni saveznici SAD. Saudijska Arabija je odluku nazvala “neopravdanom i neodgovornom”, a neslaganje su izrazili i Velika Britanija i Francuska. Saudijski kraljevski dvor je saopštio da Trampova odluka “predstavlja značajno odstupanje od pokušaja da se uspešno sprovede mirovni proces i da je narušavanje istorijski neutralne pozicije Amerike po pitanju Jerusalima”.

Protesti su organizovani ispred američkih konzulata u Istanbulu i jordanskom glavom gradu Amanu. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je Tramp “ceo region ubacio u vatreni prsten”. “Šta želite da postignete gospodine Tramp? Kakav to pristup imate? Politički lideri ne postoje zato da stvaraju sukobe već mir”, rekao je Erdogan.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekao da je Trampova odluka “velika greška” i da “ne postoji alternativa za rešenje po modelu dve države”. Britanska premijerka Tereza Mej je izjavila da se ne slaže sa odlukom SAD, koja “nije od pomoći kada su u pitanju izgledi da se postigne mir u regionu”. Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel su rekli da njihove zemlje ne podržavaju ovaj potez, a šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini je izrazila “ozbiljnu zabrinutost”.


Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se danas kako bi razmotrio Trampovu odluku. Osam zemalja ovog 15-članog saveta je zatražilo hitan sastanak, uključujući Veliku Britaniju, Italiju i Francusku, pošto Palestina i Turska tvrde da Trampovo priznavanje Jerusalima predstavlja kršenje međunarodnog zakona i rezolucija UN. Arapska liga će se sastati u subotu.