Hamza Jusaf izabran za premijera Škotske 1Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Hamza Jusaf (Humza Yousaf) danas je na glasanju u Parlamentu Škotske zvanično izabran za njenog premijera i prvi je musliman na tom mestu.

„Ovo je dan ponosa za mene i moju porodicu, a nadam se da je to i dan ponosa za Škotsku, jer mnogo govori o našim vrednostima“, rekao je Jusaf posle glasanja u Parlamentu.

Jusaf (37) je najpre u ponedeljak izabran za lidera vladajuće Škotske nacionalne stranke (SNP), pošto je prošlog meseca Nikola Sterdžon (Nicola Sturgeon) posle osam godina podnela ostavku na tu funkciju i automatski na mesto premijerke. I ona i Jusaf se zalažu za nezavisnost Škotske.

Prema poslednjoj anketi JuGov-a (YouGov), 46 odsto ispitanika se izjasnilo za nezavisnost Škotske, dok ih je u februaru bilo 50 odsto.

Jusaf je nedavno rekao da pripada „generaciji koja će dobiti nezavisnost“ Škotske od Velike Britanije iako izgleda da je ta ideja u ćorsokaku, mada je dvaput odobrena na referendumima u Škotskoj.

U Londonu je britanski ministar za Škotsku Alister Džek (Allister Jack) čestitao Jusafu i pozvao ga da „ostavi po strani opsesiju o nezavisnosti“ već da se usredsredi na saradnju s Vladom Velike Britaije u cilju poboljšanja života Škota.

Hamza Jusaf čiji su se preci doseli iz Pakistana pre 60 godina, zvanično će preuzeti dužnost u sredu, pošto bude na tu funkciju zvanično imenovan kraljevskim nalogom i pošto položi zakletvu pred Vrhovnim sudom Škotske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.