Hrvatska kupuje izraelske vojne avione 1

Izraelski premijer Bendžamen Netanijahu i njegov hrvatski kolega Andrej Plenković dogovorili su se da će Hrvatska od Izraela kupiti borbene avione F-16, objavili su Džeruzalem post i Tajms of Izrael, prenosi Indeks.hr.

“Hrvatska je razmatrala planove da kupi izraelske avione kako bi unapredila svoju flotu zastarelih sovjetskih MIG-ova”, piše poznati izraelski dnevni list i dodaje da je vrednost posla 500 miliona dolara.

“Ovaj razvoj događaja još jedan je primer dubokih veza između dve zemlje”, objavili su iz kancelarije izraelskog premijera Netanijahua.

Napominje se kako bi pobednik konkursa trebalo da se zna do kraja ove godine, ali posle ovakve izjave iz kancelarije izraelskog premijera prilično je jasno ko je favorit, navodi Indeks.hr.

Inače, na međunarodnom konkursu koji vodi Ministarstvo odbrane na čelu s Damirom Krstičevićem došle su četiri ponude.

SAD nudi novi F16, Izrael polovni F16C, Grčka polovni F16C, a Švedska nove Gripene.

Neki od borbenih aviona koje nudi Izrael stari su i do 36 godina, pa su prošle godine prestali da se koriste u izraelskoj vojsci, a DŽeruzalem post navodi da je Izrael poboljšao svoju prvobitnu ponudu nakon što je postalo jasno da ima „čvrstu konkurenciju“ u švedskim Gripenima.

Izraelski polovni borbeni avioni bi Hrvatskoj trebali biti isporučeni do kraja 2020. godine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Hrvatska kupuje izraelske vojne avione”

  1. Radi se o avionima dokazanih borbenih i manevarskim sposobnosti, a to što su polovni, pa lakše će se upotrijebiti, ako bude potrebno. Boj se onog ko je znao bez golema mrijeti jada. Uz to, Hrvatska stvara jaka i važna partnerstva.

  2. A Srbi pametujemo izlozbama dok drugi gomilaju oruzje kame i bratime se sa nasim okruzenjem i svetskim dilama a mi sa salekim azijskim zemljama.
    Ne zaboravimo da ratovi prestaju i mir pistoji i saradnja onda kada imsmo balans u snazi. Srboji sa radikalima jugoslovendkom srpsjom strankom ne pise se dobro.

  3. 28 aviona od toga 12 friško repariranih.i obuka pilota i tehnicara .nadogradnja 2 piste sve u cjeni

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.