Tužna sam: Tereza Mej Foto: EPA-EFE ANDY RAIN

Ana Soubri, Sara Volaston i Hajdi Alen. One su premijerki Terezi Mej uputile pismo u kojem se potvrđuje da napuštaju stranku. Mej je izjavila da je „tužna“ zbog toga, ali da će njena stranka „uvek nuditi pristojnu, umerenu i patriotsku politiku“.

„Tužna sam zbog ove odluke, jer to su troje ljudi koji su predano služili našoj stranci tokom mnogo godina i zahvalna sam im na tome. Naravno, članstvo Velike Britanije u Evropskoj uniji je bilo izvor neslaganja kako u stranci tako i u celoj zemlji već duže vreme. Okončanje tog članstva posle četiri decenije nije ni moglo da bude lako. Ali time što ćemo ispoštovati odluku britanskog naroda mi činimo ono što je dobro za našu zemlju. A čineći to, možemo zajedno da krenemo ka svetlijoj budućnosti“, navela je premijerka Mej.

Volaston, Soubri i Alen navele su da je Bregzit „redefinisao Konzervativnu stranku, poništivši sve pokušaje da se ona modernizuje“ i da je u stranci došlo do „pomaka na desno“. Tri bivše konzervativke su u pismu navele da je vladino rukovođenje Bregzitom bilo „katastrofalno“ i da nije učinjen nikakav napor da se dođe do konsenzusa. „Umesto pokušaja da se umanje podele i da se izađe na kraj sa glavnim pitanjima Bregzita, prioritet je bio postavljanje crvenih linija. Naša zemlja zaslužuje bolje. Smatramo da vlada kriza u politici uopšte, ne samo u Konzervativnoj partiji, već u obe glavne stranke. Našoj politici su neophodne hitne i radikalne reforme i mi smo rešene da u tome odigramo ulogu“, poručuje se u pismu.

Tri poslanice su najavile da će podržati vladu u oblastima ekonomije, bezbednosti i poboljšanja javnih službi, ali i navele da su se „osetile obaveznim da na prvo mesto stave interese naroda i zemlje“. Premijerki su poručile da su glasale za nju kao lidera zato što su verovale da je posvećena umerenoj, otvorenoj Konzervativnoj stranci. „Nažalost, Konzervativna stranka je napustila te principe i vrednosti i pomerila se ka desnoj strani britanske politike“, zaključile su Volaston, Soubri i Alen. One su najavile da će se pridružiti Nezavisnoj grupi – koju čine osam članova parlamenta koji su istupili iz redova laburista, nezadovoljni time kako se stranka odnosi prema Bregzitu i pitanju antisemitizma. Ova grupa sada ima više članova u parlamentu nego Demokratska unionistička stranka i jednak broj kao i Liberaldemokratska stranka.

 

Povezani tekstovi