IAEA: Rusija da prekine okupaciju nuklearne elektrane Zaporožje 1Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) pozvala je danas Rusiju da prekine okupaciju nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, saopštile su diplomate sa sastanka iza zatvorenih vrata u Beču.

Rojters je preneo navode diplomata da je tekst usvojene rezolucije, u kojem se Rusija da „odmah prekine sve akcije usmerene na Zaporožje i bilo koje drugo nuklearno postrojenje u Ukrajini“, usvojen sa 26 glasova za, dva protiv i sedam uzdržanih.

Prema tim navodima, protiv su bile Rusija i Kina.

Kako podseća Radio Slobodna Evropa. Rusija je preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom ubrzo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Ukrajinski operateri elektrane ostali su na svojim mestima da upravljaju elektranom.

Borbe oko elektrane, najveće nuklearne stanice u Evropi, izazvale su strahove od potencijalne nuklearne katastrofe. Rusija je optužila Ukrajinu da pokušava silom da povrati fabriku, što Kijev demantuje.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da je postavila teško naoružanje na lokaciju, znajući da Ukrajina verovatno neće pucati na nju. Moskva poriče te optužbe, ali se opire naporima da se demilitarizuje to područje kako bi se sprečila ekološka katastrofa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.