Igor Girkin Strelkov, bivši vođa proruskih separatista, priznao poraz ruskih trupa u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Igor Girkin Strelkov, bivši vođa proruskih separatista u Ukrajini, čiji je tast pre neki dan ubijen kod Avdejevke u Ukrajini, prvi put je javno priznao da su ruske trupe u Ukrajini poražene, prenosi telegram.com.ua.

Ovaj penzionisani oficir ruskih specijalnih snaga je o tome govorio na konferenciji za novinare na RosTV, prenosi telegram kanal “Инсайдер Украина Новости Война “.

Girkin je primetio da za 29 dana “specijalne operacije“ Putinove trupe nisu postigle strateški uspeh ni u jednoj oblasti, a ukrajinski borci, naprotiv, uspešno vode kontraofanzivu.

On je takođe dodao da zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov u svojim rezimeima to ne spominje.

 

Kako je ranije objavljeno, ruska vojska je već pretrpela gubitke u Ukrajini uporedive sa gubicima Sovjetskog Saveza tokom 10 godina rata u Avganistanu.

Ukrajinski portal piše i da ćе se, prema tvrdnjama nekih ruski ekonomista, Ruska Federacija, kao posledica rata sa Ukrajinom i oštrih sankcija Zapada koje su usledile, suočiti sa velikom nezaposlenošću i ozbiljnom nestašicom osnovnih proizvoda.

Igor Girkin, koji je poznat pod ratnim imenom Strelkov, je od ranije na sanckionom spisku SAD i EU zbog svoje uloge u aneksiji Krima 2014, kao i zbog toga što je jedno vreme bio vojni lider proruskih separatista koji su se borili protiv snaga Kijeva u Donjecku u istočnoj Ukrajini.

Igor Girkin, koji je preuzeo odgovornost za rušenje malezijskog aviona jula 2014. iznad istočne Ukrajine, kada je ubijeno 295  osoba, borio se i na strani Vojske Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Od novembra 1992. do marta 1993. bio je pripadnik Drugog ruskog dobrovoljačkog odreda, a poseduje i državljanstvo BiH, kao i drugi ruski plaćenici Vojske RS, što je Aziz Tafro, istraživač i autor knjige „Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH“ potvrdio pre nekoliko godina za novinsku agenciju Patria.

“Igor Girkin Strelkov, poznati međunarodni terorist, u oktobru, odnosno novembru 1992. došao je sa Kozacima u Višegrad, gde je ratovao kao pripadnik Prvog kozačkog polueskadrona. U to vreme u Višegradu su postojale dve jedinice: Drugi ruski dobrovoljački odred i Prvi kozački polueskadron. Nakon gubitaka i atentata Kozaka na njihovog komandanta Aleksandra Zagrabova, te jedinice se spajaju i Drugi objedinjeni ruski dobrovoljački odred. Dobili su prekomandu i ratovali na području Prače. Nakon pogibije njihovog komandanta oni ratuju na području Sarajeva”, izjavio je Tafro.

Samo u tom periodu u Višegradu je ubijeno 3.000 ljudi, a postoji osnovana sumnja da su  Girkinovi Kozaci zajedno sa lokalnim četnicima izveli otmicu iz voza i ubistvo Bošnjaka u Štrpcima.

Girkin je veteran je ruskih ratova na Kavkazu. U svojoj službenoj biografiji ističe da se borio i u ratu u BiH, i to na strani Vojske Republike Srpske.

Svoja sećanja iz Bosne prvi je put objavio u moskovskom nedeljniku Zavtra 1998. U redakciji lista upoznao se s Aleksandrom Borodajom, koji je bio premijer samoproglašene Republike Donjeck. Za Strelkova ruski novinari pišu da je oficir Ruske vojne obaveštajne službe.

“Jedno od glavnih pravila koje sam naučio u Bosni je bilo to da se na službi ne sme piti. Prvi moji utisci iz bivše Jugoslavije su bili da taj rat nalikuje na ‘veliki Bejrut’. Kad sam došao u Bosnu, tamo se mnogo pilo od čega je bilo samo štete“, sećao se.

Prema navodima koje je objavio u svom dnevniku Bosanski dnevnik, borio se od 1. oktobra 1992. do 26. marta 1993. na teritoriji Bosne i Hercegovine. Bio je pripadnik Drugog dobrovoljačkog odreda, koji je predvodio Mihail Trofimov. Oni su se borili uz Drugu podrinjsku i Drugu majevičku brigadu Vojske RS-a, a, učestvovali su još u borbama oko Goražda, Žepe i Sarajeva.

Priznaje kako je pod uticajem alkohola bilo i žrtava na njihovoj strani. Govorio je i da su mu lekcije iz Bosne dobro došle u organizaciji obrane Slavjanska u Ukrajini, a pre toga i tokom ratovanja na Kavkazu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.