Imenovan v.d. glavnog tužioca Specijalnog suda za zločine OVK 1Ilustracija Foto: Freeimages

Ovim imenovanjem, koje je saopšteno u četvrtak, otklonjena je jedna od glavnih prepreka da sud počne sa radom, što je više puta odlagano.

Poslednji zastoj bio je izazvan ostavkom Amerikanca Dejvida Švindemana, kome vlada SAD nije dala saglasnost da zatraži još jedan mandat.

Kvaj je do sada bio Švindemanov zamenik, a u sudu radi šest godina. Ima veliko iskustvo u međunarodnim sudovima, pa je između ostalog radio i u Specijalnom sudu za Liban i kao međunarodni tužilac u Bosni i Hercegovini.

Sem toga je bio komandir borbene grupe Britanskog ratnog vazduhoplovstva i navigator vojnog helikoptera u Severnoj Irskoj i BiH.

Specijalni sud je formalno pod okriljem kosovskog pravosuđa, ali sedište mu je u Hagu, a svi tužioci i sudije su stranci.

Sud će suditi za zločine OVK nad civilima nakon prestanka sukoba na Kosovu 1999. godine, koji su opisani u izveštaju Dika Martija za Savet Evrope.

Sumnja se da su pripadnici OVK kidnapovali i pobili više stotina Srba, Roma i „nelojalnih“ Albanaca nakon što su srpske snage napustile Kosovo.

Prema nezvaničnim podacima, već su spremne optužnice za veću grupu bivših komandanata OVK, od kojih su neki na visokim političkim funkcijama na Kosovu.