Institut za proučavanje rata: Rusi bi mogli da izgube još jedan grad u Donjecku 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Ruske snage i dalje su pod pritiskom u delovima regija koje planiraju da pripoje. Institut za proučavanje rata (ISW) izveštava da se ruska vojska suočava s neizbežnim porazom u gradu Limanu, jugoistočno od Izjuma.

ISW kaže da su ruski vojni blogeri jučer s rastućom zabrinutošću raspravljali o ukrajinskim uspjesima oko Limana, „sugerirajući da bi se ruske snage u ovom području mogle suočiti s neizbježnim porazom“.

Liman je grad od oko 20.000 stanovnika u Donjecku, oko 20 km od granice Luhanske oblasti, a nedaleko od Lisičanska i Severodonjecka koji su proljetos bili poprište žestokih borbi.

„Nekoliko ruskih vojnih blogera i istaknutih vojnih dopisnika tvrdi da su ukrajinske trupe napredovale zapadno, sjeverno i sjeveroistočno od Limana i rade na dovršetku okruživanja ruskih trupa u Limanu i duž sjeverne obale rijeke Siverski Donjeck u ovom području“, navodi Institut.

„Ruski vojni blogeri izjavili su da ukrajinske trupe prijete ruskim položajima i linijama komunikacije“, dodaju.

„Kolaps limanskog džepa vjerojatno će imati velike posljedice za rusko grupiranje u sjevernoj Donjeckoj i zapadnoj Luhanskoj oblasti i može omogućiti ukrajinskim trupama da ugroze ruske položaje duž zapadne granice Luhanske oblasti i u području Severodonjeck-Lisičansk.“

Razvoj bi uslijedio nakon ruskih gubitaka nakon ukrajinskih protuofenziva u regiji Harkiv, a ISW kaže da bi dobitak dodatno smanjio ruski moral i izazvao dodatni bijes nacionalista kod kuće, jer djelomična mobilizacija Vladimira Putina nailazi na otpor onih koji bježe iz zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari