Institut za rat: Pojačane ruske snage u napuštenim kućama, šta bi mogli biti novi planovi Moskve? 1 EPA/SERGEI KARPUKHIN / POOL

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu dnevnu analizu događaja u Ukrajini.

Ističe se da ruske snage navodno počinju da pojačavaju svoje položaje u okupiranoj oblasti Luganska, Donjecka i istočne Zaporožje vojnicima iz oblasti Herson, kao i mobilisanim vojnicima.

Ukrajinski generalštab izvestio je o povećanju ruskog vojnog osoblja u gradu Lugansku i napomenuo da ruske snage smeštaju vojnike u napuštene kuće u Krasne i Simeikine oko 30 km jugoistočno od grada Luganska.

Šef administracije Luganska Serhij Hajdaj rekao je da ruske snage prebacuju ostatke ruskih desantnih snaga sa desne (zapadne) obale Hersonske oblasti u Lugansku oblast, a vojna uprava Luganske oblasti je dodala da neki od preraspoređene ruske trupe stižu u Novoajdar, otprilike 55 km istočno od Severodonjecka.

Savetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrušenko takođe je primetio dolazak preraspoređenih ruskih trupa i vojne opreme u Mariupolj, navodeći da ruske snage raspoređuju 10.000 do 15.000 vojnika u širem području Mariupolja. Andrušenko je naveo da se novomobilisani ljudi verovatno raspoređuju na liniju fronta u zapadnoj oblasti Donjecka preko Mariupolja.

Ruske snage navodno pokušavaju da rasture snage razmeštanjem nekih elemenata u pravcu Huljajpolja u Zaporoškoj oblasti.

Rusija će, prema ISW-u, takođe verovatno rasporediti dodatne mobilisane snage u narednim nedeljama, pošto su mobilisane jedinice ruske 2. motorizovane streljačke divizije 1. tenkovske armije završile obuku u regionu Brest u Belorusiji.

Ruske snage će, dodaju oni, verovatno nastaviti da koriste mobilisane i preraspoređene vojnike za ponovno pokretanje ofanzivnih operacija u Donjeckoj oblasti i održavanje odbrambenih položaja u Luganskoj oblasti.

Dogovor sa Iranom za dronove

Američki obaveštajni zvaničnici saopštili su, kako prenosi Vašington post, da su ruski i iranski zvaničnici početkom novembra finalizirali sporazum o proizvodnji iranskih dronova na ruskoj teritoriji. Američki zvaničnici rekli su da bi sporazum mogao da omogući Rusiji da „dramatično poveća svoje zalihe iranskih dronova“.

Post je objavio da su ruske snage lansirale 400 iranskih dronova kamikaza otkako su ih prvi put upotrebile u Ukrajini u avgustu, a ukrajinski zvaničnici su ranije rekli da su ukrajinske snage oborile 70 odsto dronova pre nego što su uspele da pogode svoje ciljeve.

Američki zvaničnici rekli su da nije jasno kakvu će pomoć Rusija pružiti Iranu u zamenu za dronove.

Produbljivanje odnosa između Rusije i Irana, posebno u snabdevanju municijom dugog dometa kao što su bespilotne letelice kamikaze i precizne rakete, moglo bi da omogući ruskim snagama da izdrže svoje napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine duže nego što bi inače mogli zbog opadajućih zaliha municije.

Ova informacija takođe sugeriše da Rusija može nekako da zaobiđe zapadne sankcije kako bi dobila mikročipove potrebne za programiranje dronova koje planira da proizvodi, piše Institut za rat, prenosi N1 Zagreb pozivajući se na Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.