Irak na granici sa Sirijom gradi betonski zid protiv džihadista 1Foto: EPA-EFE/MURTAJA LATEEF

Iračke vlasti grade betonski zid na jednom delu granice sa Sirijom kako bi sprečile ulazak džihadista Islamske države, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava pozivajući se na izvore bliske iračkoj vojsci.

Prvi segment zida od desetak kilometara i visine 3,5 meta podignut je u Ninivi, u oblasti Sindžar, na severozapadu Iraka, naveo je Frans presu neimenovani visoki oficir iračke vojske.

Irak koji sa Sirijom ima 600 kilometara granice, namerava da „zaustavi infiltraciju pripadnika Islamske države“ na svoju teritoriju, dodao je isti izvor.

Za sada se ne zna koliko će biti ukupna dužina zida.

Pripadnici Islamske države su u januaru u Hasakeu, oblasti u rukama Kurda, napali tamošnji zatvor da bi oslobodili zatočene džihadiste.

Sirijske demokratske snage u kojima dominiraju Kurdi, povratile su kontrolu nad zatvorom posle šest dana borbi, tokom kojih je poginulo nekoliko stotina ljudi.

Te snage su navele da su uspele da uhvate odbegle zatvorenike, ali Opservatorija tvrdi da su neki uspeli da pobegnu, a neki su otišli u susednu Tursku.

Irak je krajem 2017. godine proglasio pobedu protiv Islamske države koja je držala velike delove teritorije te zemlje od 2014. Međutim džihadisti nastavljaju sporadične napade, posebno u seoskim i planinskim predelima Iraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.