Iran, SAD i EU šalju predstavnike u Beč na nove pregovore o nuklearnom sporazumu 1Teheran Foto: Pixabay/Frank497

Iran, SAD i EU saopštili su danas da će poslati svoje predstavnike u Beč, u verovatno poslednjem pokušaju da se obnove pregovori o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama.

Za sada nije jasno da li će druge zemlje koje su deo tog sporazuma iz 2015. godine prisustvovati iznenadnom samitu, niti da li je bilo napretka posle višemesečnog zastoja i nedavne runde indirektnih pregovora Irana i SAD u Dohi.

Zvaničnik Evropske unije Enrike Mora, predsedavajući pregovorima, rekao je da će u njihovom fokusu biti najnoviji nacrt za oživljavanje sporazuma, dok je Teheran naveo da šalje u Beč nuklearnog pregovarača Alija Bagerija Kanija.

Specijalni predstavnik SAD za Iran Rob Meli napisao je na Tviteru da se sprema da otputuje u Beč na pregovore.

„SAD pozdravljaju napore EU i spremne su za pokušaj postizanja dogovora. Uskoro će biti jasno da li je Iran spreman za isto“, naveo je Meli.

Glavni predstavnik Rusije u pregovorima Mihail Uljanov napisao je na Tviteru da su pregovarači iz Rusije, ključne potpisnice nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, „spremni za konstruktivne razgovore kako bi sporazum bio finalizovan“.

Izgledi za obnavljanje sporazuma su izbledeli u poslednjih nekoliko meseci s obzirom na velike prepreke koje nisu prevaziđene, uključujući zahtev Teherana da Vašington pruži garancije da neće ponovo napustiti pakt i da će ukinuti sankcije elitnoj iranskoj jedinici Čuvari islamske revolucije.

Iran je 2015. sklopio sporazum sa šest svetskih sila (SAD, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina), kojim je pristao da znatno ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Međutim, 2018. godine, tadašnji američki predsednik Donald Tramp izveo je SAD iz sporazuma i ponovo uveo oštre sankcije Teheranu.

Teheran je potom počeo da koristi napredne centrifuge koje su zabranjene sporazumom i da brzo uvećava zalihe obogaćenog uranijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.