Istoričari uspeli da dešifruju pismo Karla V posle 500 godina: Čega se plašio? 1Foto: Shutterstock/Oleg Golovnev

Grupa naučnika je dešifrovala tajni kod Karla V, cara Svetog rimskog carstva i kralja Španije, koji je korišćen u pismu koje je zbunjivalo istoričare skoro 500 godina.

Karlo je bio jedan od najmoćnijih ljudi 16. veka jer je više od 40 godina bio na čelu imperije koja je okupirala veći deo Zapadne Evrope i Amerike.

Stručnjacima sa francuskog instituta Lorija trebalo je šest meseci da dešifruju pismo koje je Šarl poslao svom ambasadoru u Francuskoj 1547. godine, u vreme ratova za nasledstvo između Španije i Francuske.

Pismo je vekovima ležalo zaboravljeno u arhivi biblioteke u Nansiju.

Istoričari uspeli da dešifruju pismo Karla V posle 500 godina: Čega se plašio? 2
Foto: Wikipedia

Cecile Pierrot, kriptograf sa Instituta Loria, prvi put je čula za njegovo postojanje 2019. godine, a nakon mnogo istraživanja uspela je da ga pronađe 2021. godine, Hina.

Pismo je imalo potpis Karla V, ali je bilo potpuno nerazumljivo.

U mukotrpnom radu, u kome su joj pomagali kompjuteri, Pjero je prvo razabrao veze između nekih od 120 simbola koje je koristio car.

„Čitave reči su šifrovane jednim simbolom“, rekla je ona novinarima.

Osim toga, car je samoglasnike koji dolaze iza suglasnika zamenio oznakama, za koje je verovatno inspiraciju našao u arapskom jeziku.

U drugom pismu koristio je simbole koji ništa ne znače da bi zavarao rivale koji pokušavaju da dešifruju njegove poruke.

Proboj je usledio u julu ove godine kada je Pjero uspeo da dešifruje celu frazu u pismu.

Stručnjaci instituta su potom dešifrovali pismo uz pomoć drugog istoričara Kamila Dezenklosa.

Ona je rekla da se „retko može pročitati pismo koje niko nije uspeo da pročita 500 godina“.

Iako je Karlo V potpisao mirovni ugovor sa francuskim kraljem Franjom I tri godine ranije, odnosi između njih su i dalje bili zategnuti, objasnila je ona.

U pismu se tako govori o glasinama da se u Francuskoj kuje zavera sa ciljem Karlovog ubistva. Iako u pismu nema previše detalja o tome, oseća se da se Karlo toga plašio, rekao je Desenklos.

Istoričari se sada nadaju da će pronaći druga pisma između cara i njegovog ambasadora „kako bi stekli uvid u strategije Karla V u Evropi“.

„Verovatno ćemo otkriti mnogo sličnih stvari u godinama koje dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.