Istraživači u Kini razvili brze testove na virus majmunskih boginja 1EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Istraživači u Kini razvili su tri metode brzog testiranja na virus majmunskih boginja (MPXV) koje mogu dati rezultat za 20 do 30 minuta, znatno brže od tradicionalnog kvantitativnog PCR metoda u realnom vremenu, prenosi Sinhua.

 

Kvantitativni PCR u realnom vremenu je trenutno zlatni standard za MPXV dijagnostiku, ali zahteva obučeno laboratorijsko osoblje i specijalizovanu opremu, a rezultati se mogu dobiti tek nakon nekoliko sati.

Istraživači sa šangajskog Instituta Paster pri Kineskoj akademiji nauka razvili su tri testa izotermne amplifikacije zasnovane na rekombinazi za brzo otkrivanje MPXV i otkrili da su rezultati testa u skladu sa tradicionalnim PCR-om u realnom vremenu.

Nove metode testiranja bile su reaktivne samo na MPXV i nisu unakrsno reaktivne na viruse drugih vrsta boginja, kao što je virus vakcinije, a rezultati se mogu vizualizovati za 20 do 30 minuta, navodi se u nalazima studije objavljenim u časopisu Virusi (Viruses).

Ti nalazi pružaju novi izbor za ranu dijagnozu potencijalnih slučajeva MPXV i pomoći će u kontroli i prevenciji trenutnih i potencijalnih budućih izbijanja, dodaje se u studiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.