Foto: EPA-EFE PAOLO MAGNI

O ponudi je razgovarano na sastanku ruskog biznismena sa vezama u Kremlju Ilje Jakunjina i visokog funkcionera Lige Đanluke Savoinija, koji je održan u hotelu Metropol u Moskvi, 18. oktobra prošle godine. Predlog je bio da ruska državna naftna kompanija Rosnjeft prodaje dizel po manjoj ceni italijanskoj firmi za energetiku Eni preko posrednika, kao što je Evropska banka ili neka ruska kompanija.

Na sastanku u Metropolu nije raspravljano o detaljima kako bi novac bio preusmeren na Ligu, rekao je Stefano Verdžine, jedan od dva istraživačka novinara iz Italije, za Euobzerver.

Ali, italijanski advokat koji je bio sa Savoinijem je navodno rekao Jakunjinu da je „plan koji su napravili njihovi ‘politički momci’ jednostavan“. „Sa popustom od četiri odsto, Rosnjeft bi plaćao 250.000 mesečno, tokom godinu dana (što je ukupno tri miliona). To bi bila podrška kampanji za izbore za EP. Mi želimo da finansiramo tu kampanju, to bi bilo dobro za obe strane“, rekao je navodno advokat kojeg Verdžine nije imenovao.

Italijanski novinari naglašavaju da nemaju dokaza da je taj dogovor sproveden u delo, ali tvrde da imaju jake dokaze za svoju priču o pregovorima. „Mi smo bili u Metropolu 18. oktobra i imamo sve potrebne dokaze koji potkrepljuju ono što smo napisali“, rekao je Verdžine. NJihova otkrića su u nedelju objavljena na naslovnoj strani italijanskog časopisa Espreso, a navedena su i u predstojećoj knjizi, naslovljenoj „Crna knjiga Lige“, koju su napisali Verdžine i njegov kolega Đovani Ticijan. Liga je sve porekla i zapretila da će tužiti Espreso.

Članak je zasnovan na „apsurdnim i neosnovanim pretpostavkama“, izjavio je portparol Lige. Rosnjeft je takođe sve porekao i zapretio tužbom. „Ko to tvrdi? Koji su izvori? Na čemu su zasnovani? Hajde da pitamo časopis na čemu je to zasnovano“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov prošlog petka, kada su informacije prvi put nagoveštene.

Liga, koja je stranka italijanskog zamenika premijera Matea Salvinija, pokušava da odnese pobedu na glasanju za EP u Italiji i da poveća broj svojih članova parlamenta sa šest na gotovo 30. Ali stranci je neophodan novac pošto joj je italijanski Vrhovni sud zamrznuo deo fondova prošle godine zbog jednog slučaja prevare. Salvini je pristalica ruskog predsednika Vladimira Putina. On se u javnosti više puta pojavljivao u majicama sa Putinovim likom.

Salvini je prošlog oktobra otputovao u Moskvu gde je, dan pred razgovore u Metropolu, održao tajni sastanak sa ruskim zamenikom premijera Dmitrijem Kozakom, tvrde italijanski novinari.

Povezani tekstovi