Italijanski gradonačelnici protiv Salvinijevog imigracionog zakona 1Foto: Beta/Chis Grodotzki

„To je nehuman tekst jer krši ljudska prava i kriminogen jer pretvara u ilegalce ljude koji su legalno na našoj teritoriji“, izjavio je danas gradonačelnik sicilijanskog grada Palerma, levičar Leoluka Orlando, koji je prethodno najavio suspenziju primene zakona Bezbednost i imigracija u okviru ovlašćenja opština.

Gradonačelnik Palerma je posebno osporio meru koja zabranjuje dobijanje prava stanovanja za osobe koje imaju dozvolu boravka na teritoriji Italije. Tim propisom se uskraćuje gradonačelnicima mogućnost izdavanja lične karte ili upisa u nacionalnu zdravstvenu službu, koja je obavezna da bi se dobio pristup zdravstvenim povoljnostima kao što je porodični lekar.

Gradonačelnik Leoluka Orlando rekao je da se ne radi o gradjanskoj neposlušnosti ni o prigovoru savesti već o jednostavnoj primeni ustavnih prava svih koji žive u Italiji.

Mateo Salvni je brzo odgovorio i ironično poručio sicilijanskom gradonačelniku preko Fejsbuka da ako želi da primeni neposlušnost da mu neće poslati vojsku.

„Neki gradonačelnici žale za prošlim vremenima imigracije, ali i za njih takodje lep život je završen“, rekao je Salvini koji je vodja ekstremno desničarske Lige. On je ponovio reči upućene nevladinim organizacijama koje su spasavale migrante u Sredozemlju kada je zabranio njihovim brodovima pristup italijanskim lukama.

Salvini je u novembru izdejstvovao usvajanje spornog zakona kojim se jako pooštrava italijanska imigraciona politika.

Glavna mera u tekstu je ukidanje humanitarnih boravišnih dozvola, izdavanih do sada ugroženim osobama, porodicama ili samohranim ženama s decom.

U šest meseci koliko je na vlasti u Italiji Salvinijeva Liga uspela je da takoreći zaustavi dolazak migranata ali stručnjaci strahuju da te mere povećavaju broj i marginalizaciju ilegalnih migranata i prema tome povećavaju nesigurnost u Italiji.

Više gradonačelnika sledilo je primer svog sicilijanskog kolege, a medju njima levičarski gradonačelnici Napulja i Firence ali takodje i gradonačelnik Parme Federiko Picaroti, koji je disident Pokreta pet zvezdica (M5S), populističke stranke koja s Ligom čini vladajuću koaliciju u Italiji.

Gradonačelnik Palerma najavio da će tražiti da se ustanovi ustavnost zakona usvojenog prošle jeseni u Parlamentu gde većinu ima vladajuća koalicija Lige i Pokreta pet zvezdica.

„Ne možemo oduzeti prava gradjanima koji su u skladu s zakonom samo da bi se predstavljajući se kao bezbednosna mera usvojila intervencija koja smrdi na rasni zakon“, rekao je danas gradonačelnik Leoluka Orlando na Tviteru.