"Baš kao što je Putin negirao nameru da napadne Ukrajinu, Vučić je danas negirao da je na pomolu novi sukob na Balkanu": Ivana Stradner upozorava na eskalaciju na Kosovo i Bosni 2024. 1foto EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Runda jedan je bila 2023, runda dva će biti 2024, upozorila je danas Ivana Stradner, naučna saradnica Fondacije za odbranu demokratije iz Vašingtona, ukazujući, još jednom, na zaoštravanje prilika na Balkanu.

Kao što je Putin negirao nameru Rusije da napadne Ukrajinu, predsednik Srbije je danas negirao optužbe da je na pomolu novi sukob na Balkanu, navela je na društvenoj mreži X.


To je, podsetila je, Vučić rekao i prošlog proleća kada su njegovi ljudi ranili 90 mirovnih snaga NATO-a na Kosovu.

Američki obaveštajci, naglasila je, predviđaju novu eskalaciju na Balkanu (Bosna + Kosovo) 2024.

„Dok Srbija pokreće događaje na terenu, Moskva raspiruje vatru“.

Srbija ne treba da šalje tenkove i mlaznjake jer će snage za specijalne operacije (paravojne grupe ili mali zeleni ljudi) ostvarivati ciljeve… Srbija i Rusije se već pozicioniraju u informacionom prostoru (rastu Telegram kanali sa ratnohuškačkim porukama), upozorila je Stradner.

Zapad se, navodi, konačno budi pred pretnjom i mnoge zemlje su poslale još mirovnjaka na Kosovo i pošalju jasnu poruku da će intervenisati ako Milorad Dodik proglasi secesiju Republike Srpske.

„U međuvremenu, srpska obaveštajna služba potrošila je ogromne resurse na zapadu da ubedi kreatore politike da je Vučić prozapadni momak, ali da samo koristi nacionalizam u domaće svrhe i da je žrtva ruskog uticaja, ali mu je stalo samo do ekonomske saradnje.

To je potpuna besmislica jer je Beograd ključni ruski partner na Balkanu. Nikada ne potcenjujte srpsku obmanu kao deo njene nacionalne bezbednosti“.

Dok Rusija želi da preokrene svoj rat u Ukrajini, Kremlj bi bez sumnje voleo da skrene pažnju Zapadu otvaranjem drugog fronta na Balkanu, navela je.

„Putin i Vučić žele da pokažu da je njihova volja da izazovu Zapad veća od volje Zapada da se odupre. Vreme je da se dokaže da Moskva nije u pravu“, zaključila je Stradner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari