Izetbegović: Minimizira se agresija na BiH 1Bakir Izetbegović Foto: EPA/JACK TAYLOR

Tvrditi da i na našoj strani nije bilo zločina ne bi bilo fer i to nije istina, ali to su bili pojedinačni incidenti koji su sistematski zaustavljeni i sankcionisani, rekao je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je poručio da su na sceni pokušaji minimiziranja agresije na BiH i karaktera rata, ali da to neće dozvoliti.

U Sarajevu se danas održava Okrugli sto o temi „Agresija na istinu o odbrani Republike Bosne i Hercegovine“ u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod i Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH.

Cilj okruglog stola je da se utvrde ključni problemi napada na istinu da je na BiH izvršena agresija.

Izetbegović je rekao da se za istinu svi moraju boriti i da se ne može dozvoliti minimiziranje uloge Armije BiH i agresije koja je izvršena na nezavisnu BiH.

„Bitno je da prepoznamo fizionomiju problema koji je prisutan. Imamo realne udružene zločinačke poduhvate protiv BiH. To su nacionalistički i šovinistički poduhvati. Imamo i virtuelni pokušaj minimiziranja agresije koji je stavljen na teret braniocima ove zemlje, kroz intenzivna suđenja generalima“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, “ svakom napadu prvo strada istina, stvara se prepreka kako bi se druga strana stigmatizivola, suoptužila izjednačila s drugom stranom, imamo relativiziranje istine. Važno nam je sačuvati kapital koji smo izneli iz rata. Mi smo moralni pobednici. Moramo sačuvati istinu o ratu u BiH, o agresiji“, poručio je Izetbegović.

„Tvrditi da i na našoj strani nije bilo zločina ne bi bilo fer i to nije istina, ali to su bili pojedinačni incidenti koji su sistematski zaustavljeni i sankcionisani. Mi smo imali ovde u Sarajevu jedan obračun, u izgladnelom Sarajevu s pobunjenim komandantima za čije se brigade govorilo da odvode Srbe na streljanje. Mi smo to zaustavili“, istakao ej Izetbgović.

„Zatim je ta akcija ‘Trebević’ nastavljena širom BiH i uvela je red u redove Armije BiH. To je suštinska razlika i mi to moramo sačuvati. Mi moramo stati iza naših branilaca, politički, ekspertno i finansijski“, zaključio je Izetbegović.

General u penziji Mustafa Polutak i jedan od organizatora okruglog stola, je rekao da je porazno što određene strukture stalno ponavljaju da je u BiH bio građanski rat.

„Mi dokazujemo da to nije tako, već da je bila agresija. Želimo naglasiti ko je izvršio agresiju, kako i koje su posledice toga. Objavićemo i zbornik o tome. Nastoji se dokazati da nije bilo agresije i da se sve negira i minimizira. Pokušava se nametnuti priča da su sve strane činile zločine. Nije isto pripremiti i organizovati zločin i počiniti genocid ili počiniti zločin sporadično“, poručio je Polutak.

„Imamo konstantno poricanje genocida u Srebrenici. Zadatak je svih da se bore za istinu, da se istina objektivizira“, rekao je Mirko pejuanović, prenosi klix.ba.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Izetbegović: Minimizira se agresija na BiH”

  1. Iako to ne može da promeni istinu o BiH građanskom ratu (kome je trebao i ko ga je izazvao), Bošnjaci neprestano inistiraju na agresiji, genocidu, četnicima… samo da bi nervirali drugu stranu… Zar nemaju neko bolje nacionalno stremljenje?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.