Izetbegović: Pečat na tamni deo istine o hrvatskim planovima u BiH 1Foto: vikipedia

Na ovaj način stavljen je međunarodni pečat na tamni deo istine o razlozima stvaranja i načinu delovanja Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZHB) i o delu ciljeva tadašnjeg rukovodstva Hrvatske u proteklom ratu.

To je izjavio danas član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović, povodom presude Haškog tribunala čelnicima Herceg-Bosne.

„Utvrđeno je da je grupa čelnika HRHB, učestvujući u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa tadašnjim čelnicima Hrvatske, na čelu sa tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom, nastojala uspostaviti etnički hrvatski entitet u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i stvoriti pretpostavke za njegovo pripajanje sa Hrvatskom“, rekao je Izetbegović na konferenciji za štampu.

Prema njegovim rečima, hrvatska politika je ona koja se kreirala u Zagrebu i u BiH, lavirala, predomišljala se, lutala, borila se sama sa sobom i imala dva lica, preneo je Klix.ba.

Jedno lice je, rekao je on, neuspeli udruženi zločinački poduhvat koji je naneo strahovite patnje i napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate.

Drugo, svetlo lice hrvatske politike je ono koje se borilo i izborilo za prestanak sukoba, koje se brinulo o proteranim Bošnjacima i u vremenu rata, omogućilo postizanje Vašingtonskog sporazuma i borbu postrojbi Armije RBiH i HVO rame uz rame do kraja rata, ocenio je Izetbegović.

Sud se bavi ratnim zločinima i zločincima, znači tamnom stranom stvari, rekao je Izetbegović.

Podsetio je da je Haški tribunal institucija Ujedinjenih nacija i da time predstavlja celi civilizovani svet, stoga, rekao je, presudu treba posmatrati u tom kontekstu, iskreno ih prihvatiti i sprovesti.

Podsetio je i da je Veće utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob i stanje okupacije u pojedinim opšinama BiH.

Izrazio je duboko saučešće sa svim žrtvama ovog besmislenog zločinačkog poduhvata i poručio da „ni žrtve ni zločince nećemo nikada zaboraviti“.

Istakao je i da se zalaže za prijateljske odnose Hrvatske i BiH u budućnosti.

„Mi ćemo uvek pamtiti zlo i zločince, ali želimo videti prevagu i ostvariti saradnju sa svetlom, civiliziranom stranom hrvatske politike i u Hrvatskoj i u BiH, uvereni da su Bošnjaci i Hrvati u stanju na istini, kao na čvrstom temelju izgraditi buduće prijateljske, obostrano korisne odnose“, poručio je Izetbegović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Izetbegović: Pečat na tamni deo istine o hrvatskim planovima u BiH”

  1. Da li ce Kolinda izraziti saucesce Izetbegovicu mladjem obzirom da je Praljak BiH gradjanin?

  2. @bilo bi logicno: bilo bi jos logicnije da Dodik i njegova dzamahirija srpska ne sabiraju ratne zlocince (i ZLOCINE) i da se malo odmaknu od Srbije. Osudjenih i optuzenih DRZAVLJANA Srbije u Hagu za ratne zlocine ima UKUPNO trinaest (13), a ostali osudjeni za ratne zlocine i GENOCID su drzavljani BIH (Dodikovi Srbi). NISU SVI SRBI ISTI a krajnje je vreme da SVAKA STRANA prihvati odgovornost za ratne zlocine a deo BIH- Republika Srpska i odgovornost za GENOCID i da se ne mesaju drzavljani Srbije sa drzavljanima tog dela BIH. Od 72 osudjena lica srpske nacionalnosti njih 59 su drzavljani BIH A NE SRBIJE.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.