Bakir Izetbegović Foto: EPA/JACK TAYLOR

To bi mogla biti jedna od najboljih stvari koja se desila Bosni i Hercegovini, samo ako budemo dovoljno pametni da je iskoristimo, rekao je za BHRT član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Najaviviši prvi sastanak već naredne sedmice, Izetbegović je rekao da trasa od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog, Bijeljine, Beograda, Požege, Višegrada, pa natrag do Sarajeva, čini projekat dužine 350 kilometara, od toga 270 kilometara u BiH, a koji bi, ako bude realizovan, dao ogroman poticaj zapošljavanju ljudi i saradnji.

„To je sjajan projekat, koji bi bio izveden bez kredita, bez ikakvog učešća BiH, praktično, za nas besplatno“, rekao je gostujući u Dnevniku 2 Bakir Izetbegović.

Potvrdio je da se iz Srbije i Republike Srpske insistiralo na tome da trasa autoputa bude izgrađena u pravcu preko Požege i Višegrada, ali to Sarajevu nije odgovaralo, jer navedeno područje nije bilo dovoljno frekventno.

Tada je, rekao je Izetbegović, prijatelj iz Turske ponudio da pomogne izgradnju prstena koji bi obuhvatio obe predložene trase, a prvi sastanak o realizaciji projekta mogao bi biti održan već sledeće sedmice.

Izetbegović je, komentarišući zamerke koje su na njegov račun zbog sastanka sa predsednik Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Turske Redžepom Erdoganom uputile kolege iz Predsedništva BiH, rekao da je poznato da u BiH ne postoje usaglašeni stavovi.

„U Istanbul nisam otišao s pretenzijom da se nešto reši, ali da se stvori određeni model i odredi ruta, da. Išao sam da uradim nešto dobro za BiH. Čović je išao u Zagreb, bio je i u Beogradu, pogledajte gde je sve Ivanić bio, ali ja uvek polazim od toga da oni idu da urade nešto dobro za BiH”, rekao je Izetbegović.