Izlazne ankete: Ekstremna desnica izgubila regionalne izbore u Francuskoj 1Foto: EPA-EFE/ IAN LANGSDON

Partija Republika u pokretu francuskog predsednika Emanuela Makrona ostvarila je veoma loš rezultat u drugom krugu lokalnih izbora sa ukupno osvojenih sedam odsto glasova, a nešto bolje je prošao Nacionalni savez Marin Le Pen, koji je imao 20 procenata, pokazale su izlazne ankete.

Najbolji rezultat ostvarila je desničarska partija Republikanci, koja je dobila poverenje 38 odsto birača, a slede je Socijalisti i Zeleni sa oko 35 procenata, prenosi Frans 24.

Le Pen je u lokalne izbore ušla sa ambicijom da osvoji više regiona, što bi joj bio veliki zamajac za predsedničke izbore naredne godine, ali njeni kandidati najaverovatnije neće pobediti ni u jednom.

Nejveće šanse su joj davane u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala, ali izlazne ankete pokazuju da je njen kandidat osvojio 44,2 odsto glasova, a predstavnik Republikanaca 55,8.

Slično je završena i trka u regionu O de Frans, gde je ubedljivo pobedio konzervativac Gzavije Bertrand sa 52,7 odsto glasova, ispred kandidata Nacionalnog saveza, koji je dobio 25,9, i kandidata levice sa 21,4 odsto glasova.

U najbogatijem i najnaseljenijem regionu Il de Frans, koji obuhvata i Pariz, pobedila je sa 45 odsto glasova kozervativka Valeri Pekres. Iza nje su bili kandidat Zelenih sa 32 i predstavnici Nacionalnog saveza i Republike u pokretu sa po 10 odsto glasova.

I današnji drugi krug izbora obeležila je izuzetno mala izlaznost, jer je glasalo svega 33,7 odsto birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari