Izrael ograničava nevakcinisanima ulazak u šoping centre 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izraelci će, na osnovu odluke premijera Naftalija Beneta (Bennett) i ministra zdravlja Nicana Horovica (Nitzan Horowitz), morati da pokažu dokument koji im omogućava ulazak u javne objekte, a dokaz je da su primili tri doze vakcine ili dve doze ili se oporavili od kovida-19 u proteklih šest meseci.

Zelenu propusnicu neće morati da pokažu samo oni koji žele da udju u šoping centre kada su im potrebne neophodne usluge.

Listu takvih usluga objaviće zdravstveni zvaničnici i vrhovni tužilac Izraela, preneli su izraelski mediji.

Izraelski lobi koji zastupa šoping centre se usprotivo odluci, ocenivši je bezrazložnom.

Privremenu zelenu propusnicu koja važi 30 dana dobiće oni koji su primili prvu dozu vakcine.

Potrebno je da obe ove odluke odobri izraelski parlament, Kneset.

Profesor Ran Balicer, načelnik panela eksperta koji savetuju ministarstvo zdravlja saopštio je u nedelju da više od 40 odsto Izraelaca ima malu zaštitu protiv soja omikron, što znači da značajan deo stanovnika od ukupno 9,3 miliona izložen riziku da se zarazi.

Po podacima ministarstva zdravlja više od 58 odsto Izraelaca starijih od pet godina je potpuno vakcinisano, oni su primili tri doze ili od imunizacije drugom dozom još nije prošlo pola godine.

Više od 32 odsto Izraelaca je nevakcinisano, a 9,3 odsto je primilo dve doze, ali je od tada prošlo šest meseci, a nisu dobili treću, buster dozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.